• No results found

Peters film – Sagan om ringen (2001-2002-2003)

3.1.3 ’Cultural ignorance’

Grupp 2: ’Blandad grupp’

5.5.12. Peters film – Sagan om ringen (2001-2002-2003)

Peter

Peter är klar med sin lärarutbildning och är 32 år och arbetar som lärare i en mindre ort i södra Sverige. Peter är tillsammans med sin fru och sina barn aktiv i den lokala frikyrkoförsamlingen på orten. Vi träffas för min intervju i kyrkans nyrestaurerade café. Han är uppvuxen som son till en frikyrkopas- tor. Det var inte givet för Peter vilken film han kunde plocka fram utifrån min fråga om någon favoritfilm som gjort starkt intryck på honom och som haft betydelse för hans syn på tillvaron och upplevelsen av livet. Men efter viss tvekan så valde han Sagan om ringen-filmerna. Efter att ha sett alla tre filmerna på bio har han också av sin fru fått filmerna som extended version på DVD och Peter har därefter sett filmerna ytterligare en gång i förlängt format.

Handlingen i filmen Sagan om ringen (2001-2002-2003)

Sagan om ringen-trilogin handlar om kampen mellan ont och gott där en rad

karaktärer utgör nyckelfigurer. I centrum står Frodo som med hjälp av sina vänner Sam, Aragorn och Gandalf tar upp kampen mot den onde Sauron om härskarringen. Denna ring måste tillintetgöras i en vulkanisk avgrund i Mor- dors mörka inre för att säkra världens fortbestånd. Uppdraget kräver samar- bete mellan flera vänner från olika arter; hober, dvärgar, alver och männi- skor. Under enorma påfrestningar för hoberna Frodo ringbäraren och hans bästa vän Sam lyckas de slutligen föra ringen till Mordor och tillintetgöra den. Aragorn hjälper till genom att axla rollen som den rättmätige kungen och mobiliserar både synliga och osynliga krigare i slutstriden mot Mordors

mordiska horder. Ringens nedbrytande krafter har dock tärt hårt på Frodo som kunde fullfölja uppdraget enbart genom att uppbåda sin egen offervilja.

Fråga 1: Existentiella frågor

Vilka existentiella frågor aktiverar den valda filmen? På min fråga om vad som var det mest framträdande draget i Sagan om ringen-historien som fångat hans intresse preciserade Peter ”det här att stå fast vid det uppdrag

man har fått. […] Att verkligen stå fast vid det och utföra det man verkligen ska” (Peter: 5).

Peter förde ett resonemang om vilken karaktär som tydligast kunde sägas illustrera detta drag och han menade att Frodo givetvis var en huvudperson men att han samtidigt var vacklande i detta. På slutet fick man se hur han tvekade att kasta ringen i avgrunden. Peter lyfte istället fram Sam som verk- ligen en som står fast vid det han bestämt sig för, ”vid det han har blivit

tillsagd, eller det han ska göra” (Peter: 5).

Peter gjorde samma slag associationer kring karaktären Aragorn på som hade ett uppdrag att utföra. Peter lyfte fram hur Aragorn tvekade väldigt länge inför sin uppgift och värjde sig för sin plats i tillvaron och sitt uppdrag.

”Ska han verkligen gå in och mantla den uppgift han har fått, […] den kun- gamantel han har faktiskt fått som han måste ta för att rädda alltihopa, hela världen (Peter: 10). Aragorn inser till slut att han måste ta den plats som han

blivit tilldelad.

Peter greps av Aragorn osjälviska offerberedskap när han som härförare gick mot Mordors port med en liten spillra av en armé mot en överlägsen fiendestyrka, allt för att distrahera Saurons allseende öga och ge möjligheten för Sam och Frodo att smyga sig osedda in i Mordors innersta och oskadlig- göra ringen. För Peter fanns det något mycket stort i Aragorns attityd när han utan säkerhet om utfallet gav sig in i äventyret, utan egentlig säkerhet på att det skulle kunna gå bra. Till det krävdes personligt mod som Peter uppskat- tade, men också andra egenskaper som en attityd om att vägra ge upp.

”För stannar han så vet han att han då kommer att gå under. Och går han så vet han att dom kommer troligtvis att gå under. Men ändå så ger han inte…ändå så kämpar till sista…sista möjligheten är borta. […] Och även le- tande efter ett nytt sätt att försöka lösa saken på som egentligen är omöjlig

(Peter: 14).

De existentiella frågor som Peter poängterade i samtalet om filmen Sagan

om ringen handlade framför allt om livsuppgift och mening och frågan om

Fråga 2: Tolkningsschema

Genom vilket tolkningsschema hanteras frågorna och på vilket sätt? Peter uppehöll sig kring huvudpersonernas karaktärsdrag och Aragorn var en figur Peter verkligen fascinerades av enligt personschematiska reflektioner.

Peter beskrev dels en envis vägran att ge upp trots hopplösa odds plus ett oupphörligt prövande av alternativa lösningar på en till synes hopplös situa- tion. Också självschematiska tankar var tydliga med föreställningar om mo- raliska ideal som normativa och centrala i det egna jaget. Peter lyfte fram både föreställningar som fungerar som styrande ideal och föreställningar som handlar om huruvida Peter också lyckas försöka efterleva dessa ideal. Detta berörde självschematiska processer med föreställningar om jagideal. Ett händelseschema aktiverades i bedömningar av vad som var rimligt och orimligt i en given situation.

Det som dominerade i samtalet med Peter var således personschematiska resonemang som kunde överlappa självschematiska som i många andra in- tervjuer och som för Peter innefattade personliga ideal och olika centrala moraliska ingredienser som delar av en levande självbild med både schema- tiska och a-schematiska aspekter. Mer nedtonat fanns i detta också resone- mang rollschematiska tankar om det ansvar som åligger en kristen person.

Fråga 3: Extra-textualisering

Vilka referenser görs mellan filmens värld och individens eget liv, dvs. mo- mentet extra-textualisering? Peter gjorde referenser till sin tro och kampen mellan ont och gott, ”den finns ju i den kristna tron, helt klart. Och att då

kämpa trons goda kamp hela vägen ut, för att ta Paulus ord” (Peter: 15).

Jag bad Peter exemplifiera hur han såg på parallellerna mellan filmens tema och det egna livet enligt resonemanget ovan. Gick det att göra kopplingar till vardagslivets konkreta värld? ”Absolut!” (Peter: 16). Peter såg tydliga referenser där han tyckte att han kunde komma i situationer där man skulle kunna ge upp och strunta i allt men där han ansåg att man måste hitta nya sätt att se saker.

Jag menar även om jag inte har dom här stora bitarna så finns det även…jag menar, min roll som familjefar. Så självklart så menar jag att det är viktigt att jag åtminstone gör så gott jag kan, att kunna göra det på bästa sätt och försöka lösa problem som kan komma upp” (Peter: 16).

Mot slutet av intervjun frågade jag slutligen om fantasyberättelsen som den gestaltades i Sagan om ringen med en värld som kallas Midgård som allt utspelas i, vad den kunde tänkas stå för. Vad representerade Midgård?

Första tanken nu när du säger det är på nåt sätt insidan av mig som männi- ska. Om man nu ser från bibliskt perspektiv så finns det ju både gott och ont på insidan, vilja att göra allt möjligt och ofta så är det dom små besluten som avgör vart man kommer (Peter: 20).

Peter funderade vidare och såg parallellen till människans komplexa inre där så mycket hände. Varje liten valsituation kunde bli en liten bricka i en större händelsekedja och kunde få stora konsekvenser insatta i ett större samman- hang. Här var de existentiella frågorna om framför allt skuld och ansvar på- tagliga. Här rörde sig Peter mellan intra-textuella tolkningar av explicit ka- raktär om var och ens ansvar, till extra-textuella tolkningar av implicit eller symtomatisk karaktär enligt David Bordwells taxonomi, om berättelsens syftning på människans inre vilket gjorde Peter till en av relativt få i mitt material som gör det.

Peter drog också en parallell mellan det som Sagan om ringen på ett övergripande sätt kunde tänkas handla om och ett bibliskt inspirerat livsper- spektiv så som det gestaltade sig i Peters tappning ”som kristen överhuvud-

taget att försöka att göra vad man kan för att evangeliet ska spridas, Guds rike ska utbredas” (Peter: 16).

Fråga 4: Kognitiv förändring

Hur förändras den internaliserade kognitiva repertoaren konfronterad med en vald favoritfilm? Tankeinnehållet i Sagan om ringen-filmerna fyllde på Pe- ters dominerande livsåskådningsschema och kompletterade det med alltmer nyanserat och detaljerat material på ett personligt betydelsefullt sätt på ett sätt som inte han hade möjlighet att göra i samma omfattning på annat håll med vänner och bekanta inom eller utanför församlingens gemenskap. I Pe- ters fall menade jag att jag kunde se ytterligare ett exempel på ’tuning’, dvs. ett redan existerande huvudperspektiv finjusterades och gjordes kognitivt allt tätare.

Fråga 5: Film som resurs

Går det med ett schemateoretiskt analysverktyg se tecken på att en vald fa- voritfilm kunnat fungera som en resurs för förändring/förstärkning av indivi- dens syn på livet och upplevelse av tillvaron? Spontant diskuterade Peter utförligt hur Sagan om ringen-filmerna hanterade moraliska dilemman på ett attraherande sätt. Han reflekterade över filmerna och konstaterade att Sagan

om ringen-filmerna inte enbart bekräftade något han själv tyckte var viktigt

sedan tidigare utan också att filmupplevelsen hade givit Peter en möjlighet att fördjupa dessa för honom centrala moraliska frågor på ett sätt som givit honom viktigt stoff för sina funderingar på ett personligt betydelsefullt sätt för honom.

Tabell 35. Peters profil

Kognitiv schemakategori

Existentiell fråga: Person Själv Roll Händelse Rum Story

Varför vi lever och dör X X

Livsuppgift och mening X X X X

Skuld och ansvar X X X X

Verklighetens väsen X

Människans väsen

Kärlekens väsen X

Guds väsen X

Vad är rätt X X

Gott och ont X X

Moraliska ideal X X