• No results found

Samband mellan syn på film och meningsfrågor Efter denna mer deskriptivt hållna presentation av synen på spelfilm i enkä-

3.1.3 ’Cultural ignorance’

4.4. Samband mellan syn på film och meningsfrågor Efter denna mer deskriptivt hållna presentation av synen på spelfilm i enkä-

ten vill jag nu gå över till en kvantitativ analys av enkätmaterialet. Med en- käten som bakgrund har jag velat fördjupa mig i hur den del av filmpubliken ser ut som redovisat en benägenhet att låta sig beröras personligt i sin bear- betning av existentiella frågor i livet. Jag har valt ut de mest filmintresserade för att få tydliga case att arbeta med för att försöka tolka meningsskapande processer i samband med filmkonsumtion. Jag har med andra ord lämnat den

genomsnittlige filmåskådaren åt sidan för att koncentrera mig på vissa speci-

fika processer hos de med en uttalad positiv relation till spelfilm.

I frågeställningarna om meningsskapande och bearbetning av existentiella frågor har jag velat undersöka eventuella samband mellan attityd till film, social bakgrund och bearbetning av livsfrågor samt diskutera under vilka villkor individen skapar mening genom film.

Frågan har då varit om det gått att se något mönster för den relativt stora grupp som angivit att film skakat om verklighetsuppfattningen, formulerat insikter, påverkat livssynen positivt, givit impulser till ett annat sätt att leva och haft betydelse för deras livsåskådning m.m. Vilken bakgrund har de? Vilken studieinriktning har de valt? Vilken ålder och vilket kön har denna grupp, vilken trosmässig miljö är de uppvuxna i? Hur ser tro och gudstjänst- deltagande ut i detta utsnitt av en filmpublik?

När jag analyserat enkätmaterialet för att undersöka vilka variabler som kor- relerat med varandra beträffande eventuella samband mellan film och livs- åskådning framträder en sammansatt bild. Vid en bearbetning av bakgrunds- variabler ställda mot en rad frågor som fokuserat meningsfrågor och film så har det ej gått att se något tydligt samband mellan bakgrund och syn på film som en resurs för tankar av livsåskådningskaraktär.

Kön har korrelerat med ett par frågor, exempelvis syn på film som ett bra sätt att diskutera med vänner och frågan om film som en möjlighet att följa en viss regissör. Ålder har uppvisat samband med frågan om film som en möjlighet att få starka upplevelser. Uppväxtmiljön i stad eller landsbygd eller föräldrarnas utbildningsnivå tycks ej visa något samband, ej heller var man är född. Ett positivt samband kunde konstateras mellan gudstjänstdelta- gande som barn och frågan om filmer som mer grundligt förändrat synen på livet i negativ riktning.

Det fanns ej några tydliga negativa eller positiva riktningar i mitt anta- gande om ett samband mellan religiös aktivitet i nutiden och film som resurs för existentiell bearbetning (se kapitel 1.2.2. Hypoteser).

4.4.1. Variabeln ’film är viktigt’

En enskild variabel har framträtt i materialet vid en korrelationsanalys av enkätsvaren som tycks utgöra en oberoende variabel som styrt utfallet beträf- fande livsåskådningsmässiga aspekter vid filmkonsumtion. Det var hur vik- tigt man angivit att film varit i tillvaron. Frågan om den vikt individen till- mätte film korrelerade positivt med de flesta av de frågor som berör film som resurs för att bearbetning av existentiella frågor och jag fann därför anledning att gå vidare i analysen av denna fråga.

För att bearbeta materialet genom bivariata analyser av eventuella sam- band mellan variabeln ’film är viktigt’ och en rad andra variabler skapade jag tre olika kategorier med utgångspunkt i frågan 29, ’Hur viktigt är film för dig?’55

Tabell 9. Fråga 29: Hur viktigt är film för dig (Procent, antal inom parentes, n = 177) Fråga 29: Hur viktigt är film för dig?

Film är mindre viktigt Film är ganska viktigt Film är mycket viktigt

32% (n=56) 31% (n=55) 37% (n=66)

55

För presentera resultaten överskådligt har jag valt att omkoda enkätsvaren på frågan 29, ’Hur viktigt är film för dig?’ Jag valde att slå ihop svarsalternativ 1, 2, 3 och 4 till alternativet ’Film är mindre viktigt’ (32% av alla svar). Svarsalternativ 5, fick på egen hand 1/3-del av gruppen och detta skalsteg blev alternativet ’Film är ganska viktigt’ (31% av alla svar). Slutli- gen förde jag till kategorin ’Film är mycket viktigt’ samman svarsalternativ 6-7 (37% av alla svar).

När det gäller den fortsatta analysen har jag omkodat svarsalternativens fem skalsteg ’stämmer helt och hållet’, ’stämmer ganska bra’, ’stämmer varken bra eller dåligt’, ’stämmer ganska dåligt’, ’stämmer inte alls’, till endast två; ’Ja’ respektive ’Nej’ för att göra presentationen mer överskådlig i tvådimen- sionella korstabeller.56

En majoritet svarade att man ansåg att det fanns filmer som kunde skaka om verklighetsuppfattningen, (56%). När hela gruppen delades upp mellan de som ansåg film oviktigt, ganska viktigt eller mycket viktigt såg bilden ut som följer.

Tabell 10. Betydelse av film för de som anser film viktigt baserat på frågan ”Det finns filmer som skakat om min verklighetsuppfattning” (Procent, n =170)

Film är mindre viktigt (n=54) Film är ganska viktigt (n=50) Film är mycket viktigt (n=66) Totalt (n=170) Nej 54% 46% 35% 44% Film skakar om verklighetsuppfatt- ningen Ja 46% 54% 65% 56%

Ungefär två tredjedelar av dem som ansåg film vara mycket viktigt (65%) menade att det fanns filmer som kunnat skaka om den egna verklighetsupp- fattning mot 46% av dem som ansåg film vara mindre viktigt.

I enkätfråga 11 fokuserades film som en stimulans för reflektioner över livet.

Tabell 11. Betydelse av film för de som anser film viktigt baserat på frågan ”att se på film är ett bra sätt att få tänka kring olika frågor i livet.” (Procent, n =177)

Film är mindre viktigt (n=56) Film är ganska viktigt (n=55) Film är mycket viktigt (n=66) Totalt (n=177) Nej 48% 38% 30% 38%

Film bra för livs-

frågor Ja 52% 62% 70% 62%

Bland dem som uppgivit film som mindre viktigt var det en majoritet som anser att film är ett bra sätt att få tänka kring frågor i livet (52%) och denna ökar till 70% bland dem som tycker film är mycket viktigt. Detta svar illu- strerar Patrick Phillips resonemang om film som kristalliseringspunkter för reflektion över livet.

We recognise within a particular story the dramatisation of broader issues, values and states of being. We may simultaneously see the general nature of these – and their personal application to our own lives (Phillips 2000: s 25).

56

Jag ville ha en uppdelning i två kategorier, ’ja’ och ’nej’ för tydlighets skull. I svaret ’Ja’ ingår svaren ”stämmer helt och hållet” och ”stämmer ganska bra”. I svaret ’Nej’ ingår ”stäm- mer ganska dåligt” och ”stämmer inte alls” plus det neutrala svaret, ”stämmer varken bra eller dåligt”. Jag har varit intresserad av gruppen som uttryckt en aktivt positiv relation till film jämfört med en mer neutral hållning och därför har jag fört samman de neutrala svaren med svaren ’stämmer inte riktigt’ och ’stämmer inte alls’ för att förenkla överblicken.

En del publikcitat ur enkäten ligger i linje med Phillips påstående:

Livsprocesser tydliggörs och komprimeras till 90-120 minuter film (rp 22) I filmens värld kan man ofta uttrycka händelser, platser och världar och män- niskor på ett annat sätt än i den verkliga världen med dess restriktioner, ta- bun och uppfattningar (rp 23)

Intressant att notera kring denna fråga har varit att även bland dem som skat- tar film som mindre viktigt så menar en majoritet att film stimulerar till re- flektion över livet. Innan detta resultat uppfattas som ett stöd för den över- gripande frågeställningen om film som en resurs för tankar om existentiella frågor bör också en kritisk bedömning göras utifrån enkätfrågans formule- ring. Formuleringen ’olika frågor i livet’ är inte helt liktydig med begreppet ’livsfrågor’, än mindre med uttrycket ’existentiella frågor’. Här uppfattar jag enkätformuleringen som mer inklusiv och allmän än om jag hade formulerat det mer livsfrågeorienterat.57

På frågan om det fanns filmer som kunde upplevas starkare än själva livet fanns ett positivt samband mellan de som angivit film vara mycket viktigt och filmer som kunde kännas starkare än livet.

Tabell 12. Betydelse av film för de som anser film viktigt baserat på frågan ”Det finns filmer som känns starkare än det verkliga livet.” (Procent, n =162)

Film är mindre viktigt (n=51) Film är ganska viktigt (n=51) Film är mycket viktigt (n=60) Totalt (n=162) Nej 67% 61% 38% 54% Film starkare än livet Ja 33% 39% 62% 46%

Två tredjedelar av gruppen (67%) som såg film som mindre viktigt och drygt tre femtedelar (61%) som såg film som ganska viktigt höll inte med om att det fanns filmer som kändes starkare än det verkliga livet. Däremot urskiljde sig gruppen som angivit film som mycket viktigt där en majoritet (62%) ställde sig positiv till påståendet.

Nästan två tredjedelar av denna grupp angav att det fanns filmer som känns starkare än själva livet. Detta svar överraskade mig då jag uppfattat formuleringen ’starkare än livet’ som relativt kraftfull och med en viss tyngd. Hos en viss grupp var denna åsikt väl representerad.

57

Majoritetens bejakande av tanken att film kan fungera som stöd för ’olika frågor i livet’ kan både syfte på existentiella frågor i den specifika bemärkelsen jag har definierat i kapitel 2, men också att filmkonsumtion kan locka till funderingar om vissa specialeffekter man är förtjust i eller fascinationen inför häftiga platser man skulle vilja besöka, som delar av mera allmänna frågor i tillvaron.

4.4.2. Sammanfattning ’film är viktigt’ relaterat till enkätfrågor

Sammantaget menar jag att resultatet från en handfull tabellanalyser ovan pekat i riktning mot att dessa individer i större eller mindre utsträckning låtit filmer funnits med som en resurs för bearbetningar av existentiella frågor. Det är också så att dessa individer återfanns i gruppen som ansett film vara mycket viktigt i livet. Det tycks således finnas ett samband mellan den grupp som kunnat kategoriseras utifrån variabeln ’film är mycket viktigt’ och an- vändandet av film som en resurs för tankar om existentiella frågor i detta stickprov, även om bilden är motsägelsefull. Om jag sammanställer resultatet utifrån ett antal enkätfrågor framträder följande bild.

Tabell 13. Sammanfattning ’film är viktigt’ relaterat till enkätfrågor. Andel av dem som me- nar att film är mycket viktigt som bejakat följande påståenden. (Procent)

Film ger en bra möjlighet att diskutera saker med vänner och bekanta. 77% Film är ett bra sätt att få tänka kring olika frågor i livet. 70%

Det finns filmer som skakat om min verklighetsuppfattning. 65%

Det finns filmer som känns starkare än det verkliga livet 62%

Film är ett bra sätt att komma åt djupare dimensioner i tillvaron 51%

Jag har noterat att frågan om film som resurs för att komma åt djupare di- mensioner i tillvaron fått ett stöd av 51% av gruppen som anser film vara mycket viktigt i livet. Kanske är de denna fråga som kommer närmast min forskningsfråga om film som en resurs för existentiella tankar. Majoriteten i hela enkäten ställer sig avvaktande till detta. Det har understrukit behovet av att vara varsam med förhastade slutsatser om film som resurs för bearbetning av existentiella frågor.

En knapp majoritet av dem som ansåg film vara mycket viktigt har dock uttryckt att film kan vara en viktig resurs för att komma åt djupare dimensio- ner och det är denna grupp har jag fokuserat i den fortsatta analysen. 58

4.5. Variabeln ’film är viktigt’ och bakgrundsfaktorer