• No results found

Bomässan i Malmö var beroende av sponsorer för att genomföras. I det upprättade avtalet mellan Malmö stad och SveBoP AB utrycktes att ”SveBoP är medveten om att den medverkan kommunen lämnar vid genomförande av BO 2000 är ett gensvar på de mycket ambitiösa mål som satts upp för BO 2000, i förstudie och i andra sammanhang” (Kf 1997-01-30 § 7 Bihang Nr 8 Bil.1). Ett av dessa mål som presenterades i Förstudien var att energitillförseln skulle utgöras av förnybar energi. Arbetet med att kontakta olika företag inleddes redan när bomässan planerades på Ön (intervju Bo01/Stadsbyggnad-

skontoret Dalman 2004-06-17).1 Det privatägda bolaget Sydkraft blev en av de första

sponsorerna och köpte därmed ensamrätten till att marknadsföra energifrågor på mässan (telefonintervju Sydkraft Fredenberg 2001-10-29).

Ett viktigt skäl till att Sydkraft engagerade sig i bomässan var att Malmö vid mitten av 1990-talet hade stort ägarinflytande i Sydkraft. Detta betonas av flera aktörer. Några år innan Bo01-projektet inleddes hade det kommunala energibolaget, Malmö Energi, sålts till Sydkraft men kommunen var fortfarande delägare i företaget och hade representation i styrelsen (intervju Sydkraft Wigren 2005-05-30). Däremot kunde kommunen naturligtvis inte styra Sydkraft på samma sätt som kommunala bolag, utan nu var styrmedlen snarare att övertyga och motivera ledningen för Sydkraft. Percy Liedholm, tidigare vice ordförande i kommunstyrelsen, framhåller att Malmö stad använde sitt ägarinflytande: ”i Sydkraft hade Malmö indirekt genom sitt ägarinflytande möjlighet att påverka ledningen direkt/…” (telefonintervju vice ordförande kommunstyrelsen Liedholm 2005-07-14), medan det kommunala bostadsbolaget MKB tvingades att delta genom politikerbeslut. Han betonar: ”Sydkraft var ju ett aktiebolag där vi inte var ensamma ägare i, så där kunde vi ju inte göra på det sättet, där fick man gå övertalningsvägen” (telefonintervju vice ordförande kommunstyrelsen Liedholm 2005-07-14).

Såväl Malmö stad som Sydkraft framhåller att ett viktigt motiv till att Sydkraft valde att delta projektet var att bomässan skulle utgöra en plats där företagets image kunde förbättras (intervju Miljöförvaltningen Nilsson 2001-09-07; intervju kommunstyrelsens ordförande Reepalu 2004-06-24; intervju Sydkraft Bengtsson 2002-10-22). Vid denna tidpunkt kopplades Sydkraft framförallt ihop med kärnkraftsverket Barsebäck och därmed elenergi från kärnkraft. En ny bild av företaget som ett mer framsynt och miljöinriktat företag kunde marknadsföras på bomässan. Reepalu, som var kommunstyrelsens representant i Sydkrafts styrelse, framhåller att han var en av dem som förordade den nya inriktningen för företaget (intervju kommunstyrelsens ordförande Reepalu 2004-06-24). Reepalu förklarar i ett efterhandsperspektiv:

…/jag sitter i Sydkrafts styrelse, jag kände att i Sydkraft där vill vi hemskt gärna göra något också, Sydkraft måste byta perspektiv, Sydkraft kan inte vara ett företag vars självbild är den stora kärnkraftsaktören som är emot allt vad miljöintressen är, Sydkraft ska vara ett miljöföretag, Sydkraft ska vara bäst också på miljö- området/…/och här tyckte jag att Sydkraft själv tände på det här också och ville vara Sydkraft innovation och allt det som kom, Sydkraft vill visa upp en annan framtid/..../att vi bryr oss om miljön. Vi vill vara aktörer och gick in med 10 miljoner i det här också/… (intervju kommunstyrelsens ordförande Reepalu 2004- 06-24).

För Sydkraft handlade engagemanget i bomässan inte bara om att kunna marknadsföra företaget på platsen för själva bomässan, utan det var även viktigt att kunna visa upp en intressant energilösning för stadsdelen. Syftet var att pröva en energilösning baserad på förnybar energi som skulle kunna bli kommersiellt gångbar på energimarknaden. En av de tjänstemän på Sydkraft som deltog i arbetet med att få fram en energilösning framhåller:

1 Enligt Ilmar Reepalu var ett av de tilltänkta sponsorföretagen Telia, eftersom en viktig idé initialt var att

utveckla ”det kloka huset" i stadsdelen, hus i vilka det gick att styra lägenheterna via telenätet (intervju finansborgarråd Reepalu 2004-06-24).

…/som storskalig energileverantör så borde vi ju också kunna ha en roll även om det handlar om förnybart, vi måste kunna ha en roll även om det inte handlar om storskalig kärnkraft, eller storskalig kolkraft/…/det kan finnas en storskalighet i det förnybara på sikt och det vill vi lära oss, och där vill vi liksom ta en position. På samma sätt som Shell och BP vill vi ha en position när det gäller solfångare och solceller (intervju Sydkraft Bengtsson 2002-10-22).

Även avregleringen av elmarknaden, som ägde rum under samma period, framhävs av Sydkraft som betydelsefull:

…/det ska faktiskt ses lite grann i spelet om den här avregleringen på elmarknaden som var då och då fanns det en sån här idé och upplägg och låt oss då göra det här till en form av affärsutvecklingsprojekt (intervju Sydkraft Fredenberg 2004-06-29).

Sydkrafts agerande handlade vid denna tidiga tidpunkt om reflekterande över energiföretagets roll på den framtida energimarknaden. Ett långsiktigt förhållningssätt var viktigt för att identifiera nya nischer på energimarknaden. Ett viktigt motiv att delta i Bo01-projektet var enligt Bengtsson att fossila bränslen på sikt kommer att ta slut eller bli hårt beskattade (intervju Sydkraft Bengtsson 2002-10-22). Sydkraft valde alltså att delta i Bo01-projektet av marknadsmässiga skäl. Ilmar Reepalu som förutom att vara kommunstyrelsens ordförande, också var styrelseledamot i såväl Bo01 som i Sydkraft, kunde initiera energilösningen i olika fora och påverka Sydkrafts engagemang för en energilösning i riktning mot förnybar energi och som skulle utgöra en ledstjärna. Energilösningen var viktig i bomässan och Sydkrafts mål var att visa upp en ny image. Det finns flera viktiga skillnader mellan Västra Hamnen och Hammarby Sjöstad som rör ägandet av energibolagen och hur de engagerades i projekten. I Hammarby Sjöstad var energibolaget inledningsvis kommunalägt, men i Västra Hamnen var det privatägt. En annan viktig skillnad gällde orsakerna till att företagen valde att delta. I Hammarby Sjöstad fick energibolaget ett uppdrag av sin ägare att föreslå en energi- försörjningslösning. I planeringen av bomässan fick Malmö stad och Bo01- organisationen övertyga och motivera energibolaget att delta. Även om Sydkraft vid denna tidpunkt var privatägt fanns betydelsefulla länkar kvar till kommunen, bland annat genom att kommunstyrelsens ordförande satt i Sydkrafts styrelse.

Skillnaderna som konstateras ovan påverkade tankearbetet inom energiföretagen när det gäller energilösningarnas utformning för respektive projekt.