• No results found

Texter där eleverna själva valt innehåll

In document Skrivundervisning i gymnasieskolan (Page 158-162)

Som beskrevs i föregående kapitel erbjöds eleverna i de fyra klasserna under kursen svenska B skrivuppgifter där de själva fick välja ett innehåll. Dock såg dessa uppgifter olika ut. Hedvig och Stina skrev argumenterande texter där de själva gavs möjlighet att fritt välja frågeställning, Nina hade inom tidnings-projektet möjlighet att välja ett innehåll som på något sätt rörde mänskliga rättigheter, medan Erik erbjöds att skriva om ett eget sommarminne.

Nedan följer en analys av Hedvigs och Eriks texter. Hedvig valde i sin argumenterande text att ta upp frågan om Sveriges abortlagstiftning. Nedan följer hela Hedvigs text:

Elevtext

(1) Hårdare regler när det gäller abort!

TA analys

TA Ställnings-tagande Steget åsikt

(2) När tillät Sverige att vi fick göra abort? Abort blev lagstiftad 1938 i Sverige. Kraven för att man skulle få göra abort i Sverige var av medicinska, rashygieniska skäl m.m. Det vill säga om hon hade blivit gravid vid våldtäck [sic], om fostret kunde vara ett hot mot kvinnans liv eller om själva fostret hade några slags sjukdomar eller allvarliga skador då kunde man få göra abort. Fri abort blev lagligt 1 januari, 1975 i Sverige. (vem som helst kan göra abort, behövs ingen större

anledning) TA Beskrivning Steget heltema - abortlagstiftningen. Steget deltema– utmärkande drag.

(3) Vad för krav det är i dag [sic] när man ska göra abort är ens eget val fram tills vecka 18 i graviditetsveckan då kopplas socialstyrelsen in i bilden och de bedömer om kraven är uppfyllda, exempelvis om barnet har någon missbildning eller om mamman har mycket svåra förhållanden. (Erfarenheter och egna val, en bok om abort.

TA Beskrivning Steget del - utmärkande drag

KAPITEL

6

(4) Jag tycker att vi skall göra hårdare regler när de gäller att göra abort. Aborter ökar varje år i Sverige för att folk har oskyddat sex och inte tänker sig för. Jag tycker att de är skamligt att de finns massa människor som utnyttjar systemet och använder abort som ett preventivmedel. Idag finns det massa skydd för att just inte bli gravid exempelvis kondom, p-piller, p-ring och även dagen efter piller om man nu skulle ha glömt att skydda sig när man väl hade samlag. Samhället har gett oss unga många alternativ att inte bli gravida men ändå går 15-åringar och bli gravida för dem [sic] inte orkade skydda sig.

TA Ställnings-tagande Steget åsikt

TA Ställnings-tagande Steget skäl - aborter ökar och används ofta felaktigt som preventivmedel. (5) Det jag menar med att vi måste göra reglerna hårdare inom abort

är att folk kan inte vara så oansvarliga och inte skydda sig sen göra abort. Tycker man kan ta bort fri abort och istället så måste man ha sina anledningar t.ex. Om man har blivit våldtagen eller om de riskerar mammans liv. Vi måste få folk att se hur viktigt de är att vi skyddar oss! Visa vad konsekvenserna blir.

TA Ställnings-tagande. Steget (upprepad)åsikt, slags avrundning på skälen i stycke (4).

(6) De största motargumenten är ju att om vi nu skulle ta bort abort vad händer med alla de kvinnor som har blivit utnyttjade? Ska de gå och bära på ett barn som de inte ens bett om? Ska de behöva bli mamma för att en okänd man övergrep dem? Jag tycker som de jag skrev tidigare i texten att vi inte ska ta bort abort utan ta bort ”Fri-abort” och sätta hårdare regler.

TA Ställnings-tagande. Steget (mot)skäl 2, dvs. motargument Steget (upprepad) åsikt

(7) Min lösning på detta är att vi ska lära ut mer om sex och samlevnad i skolor och även så kanske man kan ha kurser utanför skolan så ungdomar kan lära sig mer och förstår hur man skyddar sig och att det är viktigt att vi gör de, annars blir vi gravida. Visa filmer där man kan se hur fostret egentligen ser ut att de veckorna man nu bestämmer sig att göra bort. Visa verklighetsbild utav bli gravid, tror inte alls att många unga tjejer tar de så seriöst som de borde göra!

(8) Om denna lag skulle lagstiftas att vi tar bort fri abort så tror att graviditeter bland unga kommer att minska ju längre tid de går. De vet att de måste ha riktiga anledningar till att få göra abort och de gäller då inte att de glömde att skydda sig, de måste skydda sig! Även om man nu skulle bli gravid och inte får göra abort på grund av att man inte fyller de krav som ställs så kan man adoptera sitt barn till en familj som kanske inte kan få egna barn, eller så kan man sätta de på barnhem om man inte har några andra möjligheter att kunna ta hand om själva barnet.

Källa: Erfarenheter och egna val. En bok om abort.2000 Författarna

och förlagshuset Gothia AB.

TA Ställnings-tagande Steget slutkläm. I denna slutkläm föreslår Hedvig olika åtgärder för minska tonårsgraviditeter, och här blir TA Förklaring, stegen problem och utredning inbäddad.

Hedvigs text domineras av textaktiviteten Ställningstagande. Hennes tes – att lagen om rätten till fri abort bör bli mycket striktare - gestaltas i steget åsikt, och framträder på fyra ställen i texten (mina understrykningar). Skälen som anförs är att abort används som preventivmedel, och att aborter ökar. Hedvig diskuterar och bemöter presumtiva motargument som gäller vad som skall göras åt kvinnor som blir gravida genom våldtäkt eller om barnafödande kan riskera kvinnans liv och menar att det finns undantagsfall eller särskilda omständigheter då abort kan tillåtas. I textens två sista stycken, (7) och (8) i steget slutkläm, övergår Hedvigs argumenterande text till att bli mer av en utredande typ (jfr Nyström Höög, 2010). Problemet med abort bland ung-domar kan, enligt Hedvig, åtgärdas genom att skolan tar ett större ansvar genom att erbjuda avskräckande undervisning i ämnet. Tonårsaborterna skulle därmed minska. Oönskade barn föreslås bli bortadopterade eller barnhemsplacerade.

På strukturell nivå tycks uppgiftsinstruktionen ha fungerat stöttande för Hedvigs textproduktion. De förväntade delarna, typiska för en debattartikel: rubrik, inledning, tes, argument, motargument och avslutning finns i texten, även om hållbarheten i resonemangen kan diskuteras. I denna uppgift får Hedvig inte stöd i att det innehåll som skall debatteras ges inom skol-kontexten som i essän kring demokrati. I stället får hon lita till sin egen förmåga att dels kunna hitta relevant information, dels reflektera över denna existentiella och moraliskt komplicerade frågeställning.

Till skillnad från de tre andra klasserna i studien erbjöds inte eleleverna under kursen svenska B att skriva någon text kring ett mer samhällsinriktat innehåll. Den uppgift där de gavs möjlighet att välja ett innehåll var uppgift 1 Ett sommarminne. Eriks hela text såg ut som följer:

Elevtext

Kraschen

(1) Dagen efter jag slutade skolan så skulle jag och två kompisar åka moped till en annan kompis. Vi hade precis badat i en sjö och hade endast badbyxor, skor och t-shirt på oss. När vi var ungefär en kilometer ifrån kompisens hus så välte vi med moppen, ingen vet vad som hände och varför vi ramlade. Det var ju inte så att vi ramlade i en kurva som kan vara ganska vanligt, utan vi ramlade på en raksträcka, och hastigheten var mellan 50 och 60 km/tim.

TA analys

TA Berättelse Steget situation

(2) Vi ramlade av moppen och gled ett antal meter på den hårda asfalten och vi skrapade upp oss rejält. Vi fick stora skrapsår på både

TA Berättelse.

KAPITEL

6

armar och ben. Den som fick värst skrapsår var nutte [sic](Niklas Johansson). Utav kraschen blev det en hög smäll och på vänster sida låg det ett villa område med ca 30-40 hus. Eftersom husen låg så nära så var det många som hörde smällen och det var många som kom ut för att se hur det var med oss. Men vi var redan på fötter så vi skicka hem dem igen. Fast en av dem som kom ut stannade kvar även om vi sa att vi mådde bra. Han som stannade kvar var också min gamla slöjdlärare från min gamla skola. Han frågade om vi behövde hjälp. Men vi hade inte fått några inre skador utan bara ytliga. Så vi ringde min kompis som vi var på väg hem till så han fick komma och hämta moppen åt oss. Vi gick sedan hem till honom för att duscha och skrubba rent såren. Det gjorde inte så ont som jag trodde det skulle göra. Men det var för at [sic] känseln inte hade kommit tillbaks. Så dagen efter kunde jag knappt gå av smärta. Dagen efter åkte jag till vårdcentralen för att sy och plåstra om och då frågade sjuksköterskan:

- Hur har du lyckats med det här? - Vi åkte tre på en moppe och ramlade

- Man får inte åka tre på mopeder, det vet du väl? - Ja det vet jag.

Steget händelse-förlopp

I texten engagerar sig Erik i en textaktivitet, Berättelse. I den texten redogörs för stegen situation och händelseförlopp, men texten saknar det sista steget, poäng. Den summariska instruktionen103 saknar potential att i någon högre utsträckning stötta Eriks textkonstruktion. Kravet som fanns var att texten skulle innefatta dialog och person- och miljöbeskrivning, något som Eriks text enbart delvis uppfyller. Dialog finns, medan beskrivning av personer eller miljön saknas. Det Erik gör är att på ett kompetent sätt sätta in läsaren i sammanhanget och sedan kronologiskt återberätta ett händelseförlopp. Texten hamnar inom en horisontell diskurs, och det är svårt att se att upp-giften och lösningen bidrar till att utveckla Eriks skrivrepertoar. Snarare är denna typ av uppgift och text vanlig redan i grundskolans tidigare år (Martin & Rose, 2008). Eriks uppgiftslösning visar också att han behärskar genren - sedan länge får man förmoda - men kanske inte lägger ned hela sin själ i text-produktionen. Till exempel kan det något rumphuggna slutet tyda på det.

Att som yrkesprogramselev skriva om ett

In document Skrivundervisning i gymnasieskolan (Page 158-162)