• No results found

Texter med ett eget valt innehåll

In document Skrivundervisning i gymnasieskolan (Page 167-171)

De texter som elevernas producerade kring eget valt innehåll har olika karaktär. Natureleverna kunde inom ramen för tidningsprojektet välja en frågeställning som på något sätt berörde mänskliga rättigheter. Nina valde att skriva ett reportage om en präst, som vägrar viga samkönade par. Nedan följer två längre utdrag ur hennes text109:

Excerpt ur elevtext

Präster vill inte viga homosexuella

TA analys

(1) En månad har gått sedan kyrkorådet beslöt att samkönade äktenskap nu är lagligt. Medan många firar över den nya friheten att få gifta sig i kyrkan med vem man vill finns det många som inte är lika nöjda över beslutet. Paragraf fick träffa en av dessa, Bengt Nyqvist, präst i Granhults församling.

TA Beskrivning Stegen heltema och deltema (slags bakgrund)

(2) Det är tyst i Granhults kyrka. Ett gäng konfirmationsassistenter har precis övat klart för sitt julspel och nu är det ingen kvar. En typisk tisdags-eftermiddag menar Bengt Nyqvist, kyrkoherde i Granhults församling som efter en stunds väntan i kyrkbänkarna kommer ut från sakristian och hälsar med ett bestämt handslag. Bengt har jobbat som präst i fyrtiotre år, först i Uppsala där han också växte upp och studerade till sitt yrke. För tjugo år lämnade han sitt barndomshem för kärleken och hamnade i det lilla samhället Granhult utanför Storköping.

TA Berättelse Steget situation

(3)När jag frågar honom hur det faktum att Johannelunds präst-utbildning i Uppsala är en utav de mest konservativa pastors-utbildningarna i landet, har präglat honom suckar han, något uppgivet. ”Vad menar du med konservativ för det första?” frågar han och småler. Jag tror att konservativ är ett ord som tolkas fel av

TA Berättelse Steget händelse-förlopp

samhället, precis som bibeln skulle man kunna säga…//…

(4)… Att många upprörs av att samkönade äktenskap nu blivit lagligt är ett faktum. Bengt är inte ensam om sina åsikter. Hela 20 % utav Storköpings präster, det vill säga var femte präst säger nej till att viga samkönade partners.

TA Beskrivning. Steget deltema (fortsättning av första stycket)

(5) Som präst har jag vissa skyldigheter, både för mig själv och för andra att predika Guds ord, svarar Bengt när jag frågar varför han valt att inte viga samkönade äktenskap. När jag prästvigdes lovade jag att predika det som står i Bibeln, där det står klart och tydligt att äktenskapet är till för man och kvinna. Om jag ger min välsignelse till ett samkönat äktenskap bryter jag mitt löfte, och det är jag inte redo att göra. Överordnad TA Berättelse, steget händelseförlopp där TA Ställnings-tagande ligger inbäddad. Steget åsikt att BN inte vill viga köns-homogena par, steget skäl - lovat predika vad som står i Bibeln, vill ej bryta detta löfte

(6) Att det står i bibeln, tycks vara ett vanligt svar från många präster som vägrar viga homovigslar. Att två människor av samma kön ska vara till-sammans är inte naturligt, försöker Bengt övertala mig. Gud skapade oss inte så.

TA Ställnings-tagande, steg skäl: det är onaturligt med samliv mellan två personer av samma kön

(7)- Men Gud skapade ju oss till att älska? Har man inte rätt att få älska den man vill? försöker jag.

TA Ställnings-tagande. Steget skäl (slags motargument). (8) Bengt tittar på mig och skakar på huvudet. Muttrar något om

dagens ungdomar och naivitet. Därefter går han från vår plats på kyrkobänkarna längs bak i kyrkan mot sakristian. Jag inser att intervjun är slut och lämnar Bengt, ensam, återigen i en tom kyrka.

TA Berättelse, steget poäng

I det första och fjärde stycket beskriver Nina lagstiftningen kring samkönade äktenskap och de reaktioner den fått. I det andra stycket sätter ’reportern’ Nina in den presumtiva läsaren i miljön och prästens bakgrund genom att engagera sig i textaktiviteten Berättelse, steget situation. I stycke tre fortsätter textaktiviteten Berättelse i steget händelseförlopp, och i det fjärde stycket

KAPITEL

6

fortsätter beskrivningen av den nya lagstiftningen. I styckena fem, sex och sju fortsätter textaktiviteten Berättelse i steget händelseförlopp, men här ligger också textaktiviteten Ställningstagande inbäddad110. Åsikten är prästens mot-stånd mot samkönade äktenskap, skälen är att han vid prästvigningen lovat följa Bibelns skrivningar i frågan, och att denna typ av äktenskap är onaturliga. ’Reporten’ Ninas tankar om att man bör få älska den man vill fungerar som motargument, och texten mynnar ut i textaktiviteten Berättelse, i steget poäng där prästens ställningstagande framstår som orubbligt, och där prästen och reportern Nina skiljs åt. Genom att Nina gestaltar prästens sätt att argumentera för sin avoga inställning till könshomogena äktenskap, samtidigt som hon i reporterrollen utmanar denna argumentation materialiseras skriv-erbjudandet i en komplex text som utvecklar en vertikal diskurs eftersom Nina också producerar egen kunskap.

Stina och samhällseleverna fick fritt välja frågeställning att argumentera kring. Stina valde att i sin text111 argumentera för PGD/HLA (reservsyskon-metoden). Nedan följer fem utdrag ur texten:

Excerpt ur elevtext

Ett slag för metoden PGD/HLA

TA analys

TA Ställnings-tagande Steget åsikt. (1) Lagen om PGD/HLA trädde i kraft den 1 juli år 2007 i Sverige och

namnet är även en benämning på de många kallar för ”reservsyskonmetoden”. Den används som en sista utväg då ett barn är i stort behov av en benmärgstransplantation, men då varken föräldrar eller någon annan donator är benägen att donera. Proceduren innebär att föräldrarna ”gör ett syskon” till det svårt sjuka barnet som redan vid embryostadiet är utvalt för att kunna bli en perfekt benmärgsdonator…//…

TA Beskrivning Stegen helhet och del.

(2) Jag tillhör personligen en av dem som slår ett slag för metoden, och reagerar starkt på de bristande argument som förs fram i processen att förbjuda PGD/HLA. Jag anser att metoden bör fortskrida och tolererar inte ett förbud…//…

TA Ställnings-tagande Steget åsikt

(3)Jag väljer att hålla med professor Anders Fasth, överläkare i TA

110 TA berättelse kan projicera andra TA genom anföring.

pediatrisk immunologi på drottning Silvias sjukhus i Göteborg. ”Vi står inte på tröskeln till en ny etik som tillåter manipulering av embryon för att välja egenskaper. Det handlar endast om att enskilda familjer får en möjlighet till behandling av ett svårt sjukt barn – något de tidigare saknat”.

tagande Steget skäl

(4) Som motargument påpekar bl.a. KLM, kristna läkare och medicinare hur betydelsefullt det är ”att värna om människan sin är skapad till Guds avbild, unik och värdefull som person. Jag anser inte att dessa argument grundat på religion är tillräckliga för en lagändring…//…

TA ställnings-tagande Steget skäl

(5) De flesta som inte tolererar PGD/HLA är de som inte vet tillräckligt mycket kring ämnet och skulle behöva informeras. Motstridigheterna [sic] handlar ofta om ovana och det faktum att metoden är så pass ny/ovanlig. Första gången de blev tillåtet med fosterdiagnostik var det ett himla liv och en stor debatt rörande ämnet…//..

TA ställnings-tagande Steget skäl

(6) Vore jag mor till ett svårt sjukt barn där PGA/DHL var enda chansen till överlevnad hade jag utan tvekan använt mig av den, och jag tror även att den starkaste motståndaren hade gjort det samma om dess eget barn låg för dödsbädden och vetat att räddning fanns. Vem har rätten att neka en människa livet? Vem bedöms vara kapabel nog att selektera bort de individer som inte skall få rätten att leva när hjälp finns?

TA ställnings-tagande Steget slutkläm

Stinas debattartikel är huvudsakligen uppbyggd av textaktiviteten Ställnings-tagande. Hennes åsikt är denna så kallade reservsyskonmetod bör tillåtas. Skälen som anförs är att metoden innebär att svårt sjuka barn kan behandlas, att motståndarna är oinformerade och ovana vid tanken. Motargument med religiös prägel avfärdas och som slutkläm skriver Stina att om hon själv hade ett svårt sjukt barn, skulle hon inte tveka att använda metoden, och frågar retoriskt vem som egentligen har legitimitet att neka sjuka barn möjligheten att bli botade när hjälp finns. I sin text refererar Stina också till en auktoritet på området, professor Anders Fasth, överläkare i pediatrisk immunologi. En sammanfattande analys av Stinas text visar att hon ligger långt fram i processen att erövra genren debattinlägg. Den producerade texten rör sig i en vertikal diskurs, eftersom Stina i sin text har förmått skapa egen kunskap genom att resonera kring och motivera sitt ställningstagande, samt lyckats organisera texten på ett väl fungerande sätt.

KAPITEL

6

Att som elev på studieförberedande program skriva

In document Skrivundervisning i gymnasieskolan (Page 167-171)