• No results found

Texter om samtida litteratur

In document Skrivundervisning i gymnasieskolan (Page 148-153)

I de båda klasserna på yrkesförberedande program läste eleverna en egen vald bok som sedan behandlades i olika slags skrivuppgifter. Samtliga elever valde att läsa samtida texter. Eleleverna erbjöds uppgiften I stället för en bok-recension96. Eftersom Erik inte lämnade in sin text, analyseras i stället tre texter som skrevs av klasskamraterna Edvin, Elias och Evelina97. Edvin och Elias valde att skriva baksidestexter, medan Evelina skrev brev till en av huvudpersonerna i sin bok. Edvins text såg ut enligt följande:

Elevtext

Ondskan

Eric Ponti har blivit kallad ondskan själv av både lärare och föräldrar

TA analys

TA Berättelse Steget situation

Skickas iväg efter en incident på sin gamla grund skola i Stockholms inne stad. Han skickas till Stjärnbergs internat skola, där han bestämmer sig för att byta blad, dvs. inte hamna i mer problem, för detta är hans sista chans. Men skolan visar sig vara minst lika ond som de personer som har skickat iväg han från hans gamla skola.

TA Berättelse Steget

händelseförlopp

Följ Erik Ponti när han på sitt eget sätt försöker förinta ondskan TA Berättelse Variant av steget poäng

96 Instruktionen finns på s. 93.

97 Edvin och Evelina, liksom Erik bedömdes av Eva vara normalpresterande elever i elklassen, dvs G-elever (G som i godkänd), medan Elias bedömdes vara den mest drivna av eleverna, och fick i slutbetyget väl godkänd i kursen svenska B.

KAPITEL

6

Texten rör sig inom textaktiviteten Berättelse, där Edvin orienterar den presumtiva läsaren om situationen, varefter bokens händelseförlopp kortfattat beskrivs, utan att poängen avslöjas, vilket hade varit ett brott mot kon-ventionen för baksidestexter. Istället avslutas texten med en uppmaning, i enlighet med instruktionen att vara ”säljande”.

Elias baksidestext:

Elevtext

Vid hägerns skarpa skri

Det har gått 16 år sen Otori Takeo vann makten tillsammans med sin fru, Kaede, vid sin sida och de tre rikena blomstrar

TA analys

TA Berättelse Steget situation Houou-fåglarna häckar i Terayaman och vid kusten har man sett den

mystiska kirinen. Men allt är inte väl i de tre rikena och rikedomarna lockar kejsaren och hans general, en krigsherre vid namn Saga Hedeki. Generalen lägger särskilt märket till Takeos äldsta dotter, Shigeko, som blivit giftasvuxen.

TA Berättelse Steget situation Familjen Kikuta vill också hämnas sin fallna ledare och söker hjälp hos

Arai Zenko, som ser Takeo som ansvarig för sin fars död. Takeos yngsta döttrar, Maya och Miki, visar stor begåvning i släktets förmågor och också andra mystiska färdigheter som leder dem mot mörka länder där spöken och andar väntar.

TA Berättelse Steget situation Originaltitel: Harsh Cry of the Heron

Denna baksidestext förutsätter nästan att den presumtive läsaren redan är bekant med föregående titlar i denna serie, och känner till miljön och karaktärerna. Läsaren blir främst orienterad om läget för en rad aktuella karaktärer genom att Elias engagerar sig i steget situation i textaktiviteten Berättelse. En specifikt säljande formulering saknas i texten.

Evelina vänder sig i sin text till huvudpersonen i den bok hon läst:

Elevtext

Mozart och valen Hej Mary

Jag vill säga att jag beundrar dig oerhört mycket.

TA analys

TA Ställningstagande Steget åsikt

Din kraft och styrka som du har i din själ. Allt de du upplevt i ditt liv plus att du lyckats få två välskapta barn. Jag önskar jag haft din styrka

TA Ställningstagande Steget skäl

om jag befann mig i din situation. Jag är också oerhört glad för dig, att du lyckats finna ditt livs kärlek trots ditt stora handikapp. Jag tror att du berört många människor med din livsvilja du har för dina barn och din kärlek.

Att du levt ett hektiskt liv, tror jag alla förstår. Du har uppfostrat två barn i en miljö som få hade klarat av. Det beundrar jag dig för. Jag vill bara tillägga att fler människor skulle vara som dig.

Jag hoppas att jag i mitt liv hittar mitt livs kärlek. Jag vill också att du ska ha det bra. Behandla dom omkring dig som du själv vill bli behandlad. Ta hand om dina barn och ditt liv.

Mvh/Evelina

TA Ställningstagande Steget slutkläm

Evelinas kortfattade text är utformad som ett typiskt brev. I instruktionen98

fanns förslag på tre frågor att ta fasta på, och Evelina väver i sin text in svaret på en av dem - vad hon fastnat för i boken, vilket är att hon i olika avseenden beundrar bokens huvudperson Mary. Den textaktivitet som Evelina engagerar sig i är Ställningstagande, där åsikten är hennes beundran av bokens huvudperson. Skälen därtill är Marys kraft och styrka – att hon trots sitt handikapp lyckats hitta kärleken samt föda och uppfostra två barn i en ogynnsam miljö. Brevtexten avslutas med steget slutkläm, där Evelina för sin egen del hoppas hitta kärleken, och att Mary skall få ett fortsatt fint liv.

Utmärkande för de texter som eleleverna producerar om samtida litteratur är att de är kortfattade, och saknar tydlig koppling mellan styrdokumentens skrivningar och vad eleverna erbjuds att bearbeta i sina texter. Ett av uppnåendemålen för kursen svenska B föreskriver att eleverna skall ”kunna jämföra och se samband mellan litterära texter från olika tider och kulturer”. För betyget godkänd krävs att ”eleven diskuterar innehåll, gestalter och bärande tankar i texterna och redovisar sina intryck i tal och skrift” och för betyget väl godkänd skall eleven klara att ”analysera och tolka självständigt litterära texter och använda litterära begrepp”, samt ”reflektera över de samhälleliga och kulturella faktorer som format texten och över textens giltighet för vår tid”. Elelverna gör andra saker i sina texter. De återberättar de lästa texternas handling eller som i Evelinas fall skriver om sina egna framtidsdrömmar.

I handelsklassen lästes också en fritt vald bok som fungerade som underlag för uppgift 9 Bokredovisning99. Precis som eleverna i elklassen valde

98 Se s. 93 för hela instruktionen.

KAPITEL

6

eleverna att läsa samtida texter. Nedan följer tre utdrag ur Hedvigs två A4-sidor långa text som behandlar romanen Stulen barndom, skriven av Virginia Holman:

Excerpt ur elevtext

(1)…//…Boken handlar om Virginias och hennes syster Emmas upp- växt under 1970-talet och hur deras mamma Molly börjar höra röster och inbilla sig saker. ”För det första, förkunnar mamma, har vi blivit beordrade att sanera huset för att hjälpa militära krigs barn… vad menar du med att vi har fått en order? Vem har gett oss den orden [sic]?” Ett exempel på hur Mollys beteende börjar förändras…

TA analys

TA Berättelse Stegen situation och händelseförlopp

(2)…//…i boken så är det väldigt mycket dialog mellan nästan alla, jag tycker det gav mycket mer effekt och man kunde nästan föreställa sig hur dem [sic] stod och pratade. Språket i boken är verkligen torrt, eller skulle vilja säga som en ”vanlig bok” inte alls mycket poetiskt.

TA Beskrivning Stegen heltema och deltema

(3)…//…Jag tycker denna bok verkligen är aktuell, det finns så många människor runt om i världen idag som får denna sjukdom på grund av enkla små fel, t.ex. som stress, jobbig barndom, kan till och med vara så att kan ärva de om ens föräldrar ha de [sic] m.m. Jag har själv levt med en schizofren människa i många år och jag kan säga att de är hemskt…//…Nu efter allt kommer den svåra delen in att kunna smälta allt detta enkelt och lätt. Kan säga att jag sörjer fortfarande allt de som har hänt och det känns som om en person har försvunnit och tagit med sig min barndom.

TA Ställningstagande Stegen åsikt och skäl

Hedvigs text följer ganska väl mönstret för skolgenren bokrecension100. I instruktionen anmodades eleverna att bland annat ge en kort resumé av bokens handling, att beskriva huvudpersonen och andra viktiga karaktärer, att analysera den lästa textens språk och ge sin egen åsikt om boken, inklusive en motivation. Hedvigs text ligger nära instruktionen. I det första stycket (1) blir läsaren orienterad om bokens handling och karaktärer i textaktiviteten Berättelse. I stycket två (2) beskrivs språket i den lästa boken, och i det tredje stycket (3) värderar Hedvig den lästa romanen genom att engagera sig i textaktiviteten Ställningstagande. I steget åsikt lyfter Hedvig fram bokens, aktualitetoch anger textens skildring av psykisk sjukdom skäl därtill. I det första stycket anammar också hon kravet som fanns i instruktionen på att

infoga citat i sin text. Det verkar alltså som att den explicita instruktionen fungerade som ett viktigt strukturerande stöd för Hedvigs textkonstruktion.

För att ge en bild av prestationsspannet i handelsklassen följer nedan fyra utdrag ur en text skriven av en av de mest högpresterande av handelseleverna, Helena, som när den aktuella kursen avslutats bedömdes ha nått betyget mycket väl godkänd:

Excerpt ur elevtext

(1)Jag har läst boken ”Äcklig” som är skriven av Constance Briscoe. Boken är verklighetsbaserad och är på så sätt en självbiografi. Titeln speglar bokens handling vilket man inser så fort man börjat läsa den.

TA analys

TA Beskrivning Stegen heltema och deltema

(2)…//..Clare är en smart flicka som inte ger sig i första taget, hennes kämpaglöd och livslust har troligtvis byggts upp under den groteska och hemska uppväxten. Hon har ett starkt självförtroende som beundransvärt nog inte brutits ned av sin moders psykiska misshandling [sic]. Hon struntar i vad andra människor tycker om henne och gör allt för att överleva. Varje dag är en kamp och hon ber till Gud för att få känna lycka, inte alltid men bara ibland. Hon utvecklas under boken gång, ju äldre hon blir desto mer vågar hon stå upp mot sin mor och hon accepterar inte hennes beteende. Hon är en människa som man ser upp till och man önskar själv att man kunde ha samma vilja.

TA Beskrivning Stegen heltema och deltema

(3)…//…Det jag tror att Constance vill få fram genom denna bok är att man aldrig ska ge upp. Man ska följa sina drömmar och kämpa för att nå dit man vill. Hon visar tydliga exempel på detta i boken då hon går från en kärlekslös familj och en misshandlande mamma till att blir Storbritanniens första svarta domare. Det visar vilken kämparglöd [sic] hon har vilket också smittar av sig på mig som läsare.

TA Förklaring Stegen utredning och slutsats. Det implicita steget problem gäller bokens budskap. Utredningen påbörjas redan i stycke (2).

(4)…//…Jag tycker på det stora hela att det var en bra bok. En bok med mycket känslor som får en att verkligen inse hur vissa människor lever och hur lyckligt lottad man själv är. Jag skulle rekommendera denna bok från 15-åriga ungdomar till gamla pensionärer. Den kan läsas av alla då den har ett enkelt språk men anledningen till att jag sätt en undre gräns är för att jag tror att man innan dess kanske inte kan ta till sig handlingen. Dessutom är den så gripande och hemsk så jag tror heller inte att den bör läsas av yngre människor….//…. TA Ställningstagande Steget åsikt Steget skäl Steget åsikt Steget skäl

KAPITEL

6

I det första stycket (1) fastställs bokens genre, självbiografi, och därmed också strukturen på handlingen i textaktiviteten Beskrivning. I det andra stycket (2) beskrivs huvudpersonens egenskaper och de svårigheter som hon möter under uppväxten, och redan här påbörjas ett slags inbäddad utredning om textens budskap – att man aldrig skall ge upp, trots att livet kan vara mycket hårt. I det tredje stycket (3) tolkar Helena bokens budskap; att man aldrig skall ge upp sina drömmar, utan kämpa på. I det fjärde stycket (4) värderar Helena texten i textaktiviteten Ställningstagande. Helena anser boken vara ”bra”, och skälen därtill är ”mycket känslor”, och att den ger insikter i hur svårt livet kan vara för vissa människor. En ytterligare åsikt är att hon rekommenderar boken till personer äldre än 15 år, och skälen därtill är att yngre inte kan ta till sig handlingen, och att den ”är så gripande”.

De förväntade delarna i skolgenren bokredovisning/recension återfinns både i Helenas och i Hedvigs texter. Det verkar som att den relativt explicita instruktionen ger ett gott stöd så att både erfarna och mer oerfarna skribenter, skall kunna producera en på ett strukturellt plan fungerande text i den efterfrågade genren. Skillnaden mellan Hedvigs och Helenas uppgifts-lösningar ligger dels i att Helenas text utmärks av tydligare textaktiviteter, men det finns också lingvistiska skillnader. Helena använder fler nominal-iseringar ” hennes kämparglöd [sic] och livslust…//… inte brutits ned av sin moders psykiska misshandling [sic] ”(jfr Magnusson, 2011). I hennes text finns också fler passivformer och större ordvariation.

Att som yrkesprogramselev skriva om äldre och

In document Skrivundervisning i gymnasieskolan (Page 148-153)