• No results found

Elevens motivation: Intresseskapande och ett åtagande

In document Den svårfångade motivationen (Page 127-130)

Resultaten visar att eleverna relaterar till sin egen inställning, attityder, känslor och humör när de beskriver vad som främjar och hämmar deras motivation.

Eleverna använder ett känsloladdat språk när de beskriver motivation och använder ord som ”kul”, ”roligt”, ”motiverad”, ”intressant” och ”att tycka om” eller ”gilla” det man ställs inför i skolarbetet. Motivation är något som finns och som kan öka eller minska enligt eleverna. Själva upplevelsen av att något i skolarbetet är ”kul” och ”intressant” i sig bidrar till ökad motivation för

DEN SVÅRFÅNGADE MOTIVATIONEN

128

skolarbetet. Upplevelsen av att något i skolarbetet är ”tråkigt” eller ”stressigt” anges å andra sidan minska motivationen.

”Det är väl när det är någonting roligt, något som intresserar en. Det är alltid roligare att jobba när det är någonting som är roligt.” (elev X2K2)

”Om det är tråkigt, det blir inte samma grej. Om man tycker att det är roligt så lägger man faktiskt ner jobb på det på ett annat sätt.” (elev X2K3) ”Det är också lite vad man tycker är roligt. Vissa tycker att språk är mycket roligare än matte och matte kan vissa tycka är det bästa som finns, det beror mycket på individen. (elev X1K2)

Uppgifter som man själv är intresserad av eller uppfattar som roliga och utmanande främjar motivationen och vilja till lärande och ansträngning. Det är viktigt att förstå syftet med uppgifterna om man ska anstränga sig. Eleverna vill också förstå hur olika ämneskunskaper kan komma till användning och nytta för deras personliga syften och mål.

”Man kan behöva något syfte med att lära sig allting. Om jag känner att jag ska lära mig italienska och jag aldrig ska åka till Italien så kanske det inte är så motiverat.” (elev Y2M3)

”Det är klart att det går att lära sig även om det är tråkigt, då får man bara ligga i. Men det blir mycket roligare att lära sig om det är något man gillar eller har syfte till att göra.” (elev Y2M2)

I sina beskrivningar återkommer eleverna till att uppgifterna – för att bidra till deras upplevelse av lärande – ska väcka deras intresse och nyfikenhet, kännas meningsfulla och vara relevanta för dem. Uppgifter som inte lyckas väcka det personliga intresset leder enligt vissa elever till att motivationen minskar och det är svårt att fokusera och anstränga sig fullt ut i skolarbetet.

”Jag tycker att de uppgifter som intresserar mig och tycker är roliga, de går oftast fortast. Om det är något som jag tycker är tråkigt så sitter jag mer och inte jobbar, än är koncentrerad till hundra procent.” (elev X2K3)

”Jag tror att jag kan lägga ner lika mycket tid på alla uppgifter, det är bara det att de som jag tycker är roliga anstränger jag mig mer på. På den andra så tar jag det lite lugnt och försöker mer ta mig igenom än att försöka göra bra ifrån sig.” (elev X2M2)

”Jag tror att många tänker att först vill de förstå innehållet, alltså lära sig det man ska lära sig, sen gör de uppgifterna. Då gör man det man ska göra så att

KAPITEL 5

man får träna på det. Det är säkert också olika från person till person, man jag tror att det är många som gör så.” (elev Y2M2)

Om stimulansen kommer från lärmiljön, så skall den få kontakt med egna intressen. Även om eleven refererar till uppgifter och innehåll som eleven är intresserad av eller inte, så finns det ovanför detta frågan om personlig inställning till, vad som kan antas, känns som ett åtagande. Elevers och lärares åtagande för att ta sig an skolarbetet generellt påverkar motivationen.

”Att försöka ha en positiv inställning från början och inte bara säga att det är tråkigt innan man ens har försökt.” (elev Z1K2)

”Det behöver inte bara bero på vad det handlar om, men om man är på bra humör så orkar man lära sig på ett annat sätt och tar in grejerna och tycker det är roligt.” (elev Y1K1)

Motivation beskrivs också i relation till hur den personliga inställningen påverkar genomförandet av uppgifter i olika ämnen.

”Man jobbar olika bra på olika lektioner men man försöker ändå alltid att vara positiv till det man gör och ändå försöka så att det blir roligt”. (elev Y1K2)

”Jag kan inte komma på någonting som man skulle kunna göra så … eller det skulle vara att peppa ännu mer. Lusten att lära sitter ju inte i lärarna så mycket egentligen. Det sitter lite mer i oss. Om vi tycker att slöjd är jättetråkigt då kan man inte kräva av lärarna att de ska … det sitter lite i vår egen inställning och då kanske vi får ta tag i oss själva och komma in med en positiv inställning.” (elev Y1K1)

Motivation beskrivs enligt vissa elever som viljan att prestera och engagera sig i sitt eget lärande. Eleverna framför att det är det upp till varje elev att bestämma sig för om de vill lära sig eller inte. Motivation har alltså en koppling till hur mycket man anstränger sig. Att kunna lära nytt eller på ett annat sätt är också något som enligt vissa elever påverkar motivationen.

”De flesta som tycker att de har svårt i något ämne de vill gärna få det ämnet bra. Så det är inte så att man skiter i ett ämne och sen får det gå som det går och sen har man åtgärdsprogram. Då försöker man verkligen att satsa och i matten kan man få skivor som finns i matteböckerna, för de som inte hänger med riktigt. Så kan man gå igenom lektioner hemma, det tycker jag är bra. Bara man tar tag i det själv så tror jag att man kan få all den hjälp man behöver och lite till. Men om jag inte själv vill lära mig eller inte själv vill förbättra mina resultat, då blir det nog väldigt svårt.” (elev Z2K3)

DEN SVÅRFÅNGADE MOTIVATIONEN

130

In document Den svårfångade motivationen (Page 127-130)