• No results found

Ett av syftena med teleradiologin var att öka patientsäkerheten i och med att överföringen av bilderna kunde ske snabbare. Dessutom ville man spara på resor för patienterna. Med teleradiologins hjälp kan nu patienten vid vårdcentralen få samma servicegrad som patienter som bor i en tätort. Ett exempel på detta är att man inte behöver skicka en patient som har fått en fraktur till sjukhuset. Patienten röntgas på vårdcentralen och därefter sänder man bilderna till sjukhuset där röntgenläkaren och en ortoped stude­ rar bilderna. Ortopeden ger ett utlåtande, varefter patienten gipsas och man tar ytterligare en bild för att kontrollera gipsningen. Sedan konstaterar ortopeden att det ser bra ut och patienten kan komma på efterkontroll när det blir aktuellt. Den här proceduren tar några timmar i anspråk, jämfört med 1-2 dagar innan möjligheten fanns att utnyttja teleradiologin.

Vad som saknas här är reaktioner från patienterna, men de reaktioner som förmedlats via röntgensköterskorna har enbart varit positiva. Ett problem i sammanhanget är att den ökade servicegrad som erbjuds med teleradiolo­ gins hjälp inte är så synbar för patienterna, vilket en röntgensköterska var väl medveten om:

"Allting går mycket snabbare nu, men patienterna känner inte till den här biten. När vi har haft öppet hus, så har det varit några äldre människor här och tittat. De vet ju inte vilken service de har fått, jämfört med hur det var förut. Det fick de veta först när de kom hit på öppet hus"

Ett undantag kan vara om en patient med en fraktur slipper en resa på 10- 15 mil till sjukhuset och i stället kan bli behandlad på vårdcentralen. I detta fall blir då fördelen med teleradiologin synliggjord för patienten. Denna fördel har synliggjorts vid en av vårdcentralerna på en ort i Mittlandstinget, som får in många patienter med benbrott, eftersom vårdcentralen ligger i ett populärt skidområde. Innan teleradiologin infördes vid vårdcentralen var ofta dessa patienter tvungna att åka 10 mil till sjukhuset, eller till hemorten. Numera behöver ett benbrott inte betyda att semestern måste avbrytas, utan patienten kan stanna kvar, visserligen med ett gipsat ben. En röntgensköterska vid vårdcentralen berättar:

"I många fall så blir det nu ingen transport in till sjukhuset och det är väldigt positivt. Ofta hör vi att, oj kan vi få det svaret här, behöver vi inte åka till sjukhuset eller hem, så det är väldigt många som är posi­ tiva till det här [teleradiologin] "

I Norrlandstinget så var teleradiologin inte så känd bland invånarna och en röntgensköterska tyckte att massmedia kunde ha uppmärksammat den

förbättrade servicen till patienterna som teleradiologin innebär. Vid en vårdcentral i Mittlandstinget har det nästan varit det motsatta förhållandet, nyheten har byggt upp för stora förväntningar och en röntgensköterska på vårdcentralen säger att:

"Patienterna är intresserade av det här, rent av fascinerade. Det har skrivits en hel del om det i massmedia, men det var en del missupp­ fattningar från början. Många trodde att man kunde få svar på en gång när man gjorde en röntgenundersökning, men så var det ju inte "

EFFEKTER FÖR RÖNTGENLÄKAREN PÅ SJUKHUSET

Den yrkesgrupp som tillsammans med röntgensköterskorna på vårdcentra­ len har mest direktkontakt med teleradiologisystemet, är röntgenspecialis­ ten på det sjukhus dit bilderna skickas. Det är främst bland denna grupp som man kan hitta några negativa konsekvenser att tala om. Den förste radiologichefen på sjukhuset i Norrlandstinget upplever övervägande posi­ tiva aspekter när han jämför teleradiologi med det gamla sättet att hantera bilderna. Den enda fördelen han ser med det gamla systemet är att när filmen väl kom till sjukhuset så hängde personalen upp bilderna. Läkaren dikterade och det gick väldigt fort. Med det nya systemet ökar läkartiden lite grann, när radiologen själv ska sitta och ringa upp, ha kontakt och diskutera fynden. Men radiologen konstaterar att kvalitén blir ju så mycket högre, så det är ju egentligen inte någon nackdel.

Den andre radiologichefen i Norr håller också med om att det blir ett nytt sätt att arbeta på och att det kan medföra vissa hinder, men totalt sett är effekterna mycket positiva. Han konstaterar:

" Vad det gäller negativa konsekvenser så finns de. Det kan alltid vara jobbigt för vissa människor att lära sig nya saker. För läkare blir det ganska annorlunda att arbeta på det digitala sättet. I stället för att få bilden upphängd så skall man själv med några knapptryckningar plocka upp bilden på en monitor. Det är klart, det kan ju vara jobbigt för en del. Om man dessutom gör som här, att vi skriver våra utlå­ tande själva måste det naturligtvis ta lite tid. Har man ingen tangent­ bordsvana så kan man ju uppleva det som negativt. Men för mig har fördelarna övervägt så kraftigt, så de här nackdelarna har inte betytt särskilt mycket "

Båda radiologerna konstaterar att det blir ett visst merarbete för röntgenlä­ karen om man enbart betraktar teleradiologin ur dennes perspektiv. Men båda anser att den ökade servicen gentemot patienten och övriga fördelar gott och väl uppväger detta merarbete. Alla radiologer är inte lika över-

svallande positiva som de båda radiologcheferna i Norr. Två radiologer i Mittlandstinget upplever både för- och nackdelar med den nya tekniken:

"Först tar det längre tid. Det är lättare om det bara hänger ett par bilder på ett ljusskåp, vi går dit och dikterar, sen går vi därifrån och sekreteraren sköter skrivandet. När vi nu får akuta bilder gör vi själva alltihop, datajobbet, tolkandet och skrivandet. Ur den synpunkten så tar det längre tid för oss. Likväl måste vi diktera det en gång till efter det att vi har skrivit, eftersom bilderna som skickas akut, även kommer in som vanliga bilder och måste granskas en gång till. Tidigare var det rätt ovant att arbeta på det här sättet jämfört med om bilderna är upphängda på ett ljusskåp. Då har man kunnat hoppa med blicken snabbt, nu får man bläddra bild för bild, kanske vända bilderna, ändra svärtning, zooma och så vidare. Allt detta tar tid. Det blir som ett annat sätt att tänka och arbeta på "

Men de båda röntgenläkarna anser att bildhanteringen blir effektivare, eftersom det inte krävs så mycket personal för att hantera bilderna. Sen finns det bilder som kommer bort och i sin tur genererar mycket extra­ arbete och det problemet försvinner med en digital hantering. Så i stort är det en besparing om man kan skicka bilderna digitalt. Ytterligare en fördel med systemet är att bilderna inte blir hängande hur länge som helst. Rönt­ genläkarna konstaterar att går man till datorn måste man ta itu med det på en gång. En annan sak som de båda läkarna nämner är teleradiologins betydelse för en del av de patienter som behandlas på en vårdcentral. Bilderna tas på vårdcentralen och skickas till sjukhuset för bedömning och under tiden kanske patienten kommer till vårdcentralen för en kontroll och då är bilderna borta. Patienten kanske också behöver åka till en specialist­ läkare vid sjukhuset och när patienten kommer dit, så är bilderna redan skickade tillbaka till vårdcentralen. De båda är övertygade om att digitala bildsystem kommer att införas, men de tycker att det är en klar fördel om de kan ställa krav på hur systemet ska vara uppbyggt.

De båda röntgenläkarna konstaterar att förbättringen av kvalitén på de bilder som sänds med teleradiologisystemen har förändrat röntgenläkarens uppgift:

" Vi har haft olika varianter av teleradiologiutrustningar här under ett 10-tal år. De första upplagorna av Photophone och Viaphone var inte bra, men den sista upplagan var hyfsad. När vi använde dem i början så handlade det inte om att ställa en diagnos, på bilderna fanns det en solklar fraktur, distriktsläkarens fråga var om patienten skulle gipsas, eller om patienten skulle skickas in till sjukhuset för operation. Det var en behandlingsfråga, inte en diagnosfråga. Men i och med att Sectrasystemet kom blev det mer och mer en diagnosfråga. Det var

länge så att det inte var röntgen i första hand som konsulterades, utan det var ortopeden. Diagnosen har i princip varit klar. Men vi har successivt märkt att det blir mer och mer en fråga om diagnostik"

Den dubbelgranskning av röntgenbilderna som de båda röntgenläkarna refererade till, togs bort en kort tid efter det att intervjun hade genomförts. Detta var en konsekvens av en utvärdering som genomfördes av den diagnostiska säkerheten på de bilder som överfördes via systemet. Tiden för att granska en bild via teleradiologisystemet har också minskat drama­ tiskt. Radiologen som höll i utvärderingarna berättar att man gjorde en studie i början på 500 patienter och från början tog det ungefär fyra gånger så lång tid att titta på en undersökning via teleradiologi, jämfört med en vanlig undersökning. Med tiden minskade skillnaderna och när det nya systemet kom så var det nästan ingen skillnad alls. Skillnaderna i början berodde dels på att man var ovan vid det nya systemet och dels på en trög bildhantering.

Fördelarna för den enskilde röntgenläkaren på sjukhuset som tar emot bilderna från vårdcentralen, är kanske inte så uppenbara när man tar emot bilder från en vårdcentral. Men om läkaren på länssjukhuset vill ha kontakt med en specialist på regionsjukhuset blir fördelarna med teleradiologin tydligare. Varje månad finns det fall där frågan dyker upp om en patient skall skickas till regionsjukhuset för att t.ex. uttömma en blödning i hjär­ nan, eller om patienten skall stanna kvar. Svaret på frågan om patienten skall skickas till regionsjukhuset beror på faktorer där svaret finns gömt i röntgenbilden. I vissa lägen har bilden transporterats med taxi, flyg och taxi till regionsjukhuset 60 mil bort. I bästa fall tar det 4-5 timmar innan man får svaret att man kan operera, men då har man redan fördröjt opera­ tionen med samma tid. Nu kom mer man att upprätta en linje för bildkom­ munikation med neuroradiologen vid regionsjukhuset och chefsradiologen i Norrlandstinget ser stora fördelar med förbindelsen:

"Vi kommer nu att ha möjlighet att skicka bilden och få svar om pati­ enten skall opereras här eller på regionsjukhuset. Det blir en enorm vinst tidsmässigt. Så även vi ska förbättra vår kompetens, eller det här sjukhusets kompetens, genom att i vissa situationer begära hjälp utifrån. Vitsen med teleradiologi och telemedicin är att i stället för att flytta patienten, så flyttar man bilden dit kompetensen finns "