• No results found

När rösten efter inledande turer drar efter andan och talar igen är det vik-tigt för den att betona att den moderne individ som är läsaren inte låter sig likriktas, alltid har sina individuella skäl, inte alls är en partikel i en massa som manipuleras i ett gemensamt grepp, vilket förvisso vore mer ekono-miskt än att tala i enrum med var och en för sig, som ju är fallet här. Detta handlar ju om smak och preferenser som är mycket personliga.

Textens ingress ger några exempel på det. Vi skulle nästan kunna tro att rösten då i förväg förekommer debattören, som i juni efter några månaders kampanj vill skrika ut att han inte är en medlem i den grupp som rösten underförstår: Gruppen av ”manipulerbara idioter”, som ”saknar varje för-måga att hantera saklig information”, som ”styrs av undermedvetna reflexer”.Nej, så är det ju inte alls, svarar rösten.

Varje aktieägare har sina personliga skäl till varför man väljer att köpa aktier.

Man kanske vill få högre avkastning än vad sparkontot ger för att dryga ut pen-sionen när det är dags. Man kanske vill ge sina barn eller barnbarn en bra eko-nomisk start i livet. Eller kanske är det en spännande hobby, som kan resultera i att man unnar sig drömresan. Oavsett motiv är det bra att ha grundkunskap i aktiehandel.

Här handlar det alltså inte alls om att förenas i smak för pengar i allmän-het. Därför vore det främmande för den som talar att inte respektera den enskildes särprägel och dennes förmåga att tänka själv. Därför är det också den (som kan tänka själv) som ibland tänker i texten och ställer sina frågor:

”Hur hög risk ska jag ta som nybörjare?”, frågar nu jag som läser texten. Det visar texten jag som läser texten att jag nu frågar. Och rösten svarar ome-delbart: ”Det är naturligtvis helt individuellt.” Det är naturligtvis, också det, helt individuellt och självständigt, även om det individuella ännu inte är uppmärksammat av den om vilken rösten talar, men är utpekat utifrån och in, men naturligtvis inte in i en befolkning utan in i just dig person -ligen, och texten fortsätter, aningen outgrundligt måste jag faktiskt påpeka:

”Det beror på hur mycket pengar du har och hur stor del av dem som du kan tänka dig att avstå ifrån”.

Jo, det gäller att tänka mig, men vår stora olikhet till trots finns det ju trots allt olika stilar att välja mellan. Vilken är din stil? ”Vilken typ av aktie-köpare är du?”, eftersom du alltså är en annorlunda aktieaktie-köpare än alla andra.Och vi ska se att denna fråga inåt, alltid är det rationella i reserv, den mot det egna subjektet riktade och interna utredning som övertygar om

F o l k a k t i e n Te l i a : K a m pa n j g e n o m f ö r a n d e n •   

det yttre, finansiella, valets rationalitet, inom vilket jag ska varieras. Den fråga jag ska ställa mot den egna karaktären varieras från broschyr till bro-schyr. Den varieras med de finansiella produkter som den egna karaktären ska ställas i relation till, så att det alltså är dessa produkter som ställer frå-gan om dig för dig att ta ställning till, så att det förstås i en Aktieskola inte kan vara tal om något annat än aktier. Ty är du helt utan finanskunskap så har du väl ändå kunskap om din egen karaktär och ditt lynne i penning-affärer så där i allmänhet, och vet vad som där är sanningen. Och om du inte tänkt på det och om du inte ens vet hur en gör för att skaffa sig kun-skap om sig själv, eller snarare, vet hur du känner dig i förhållande till valet, så hjälper rösten dig. Du kan jämföra dig med hur du känner dig och där-för, om du känner dig själv, i förhållande till de följande karaktärerna:

Snabba klipp-äventyrerskan

Pia  ensamstående med ett barn. Sedan första jobbet fondsparar hon till pen-sionen och till en framtida ekonomisk trygghet för sin son. Hon är en van Internetanvändare och går ofta in på nätet för att kolla branscher och börssaj-ter. Nu är hon inriktad på att göra snabba klipp och eventuellt gå in i högrisk-bolag. Hon kan satsa större kapital i intressanta högrisk-bolag. Det gör hon direkt på Internet via en ”nätmäklare”.

Kloka investerarna

Carina och Erik,  respektive . Vuxna barn och ett färdigamorterat hus.

Erik har ärvt en del obligationer. Dem tänker han inte röra. Men efter att de sålde sommarstugan finns ett större kapital att satsa.

De vill investera sina pengar klokt, dryga ut pensionen och samtidigt spara till barnbarnen. Kontakt tas med en fondkommissionär för att diskutera upp-lägg av en aktieportfölj.

Trygga småspararen

Patrik , singel och inga barn. Han kan avsätta   kronor per kvartal, tän-ker långsiktigt, vill inte ta för stora ristän-ker. Målet är att få ihop kapital och ge ekonomisk möjlighet inför en framtida investering. Han har inte så mycket aktiekunskap och hinner inte engagera sig. Att göra direktaffärer på Internet lockar honom inte och kapitalet är för litet för att anlita en fondkommissionär.

Han kontaktar därför sin bankman om råd och tips för kommande aktieaffä-rer.

Så vi läser här alltså om: Att gå in i bolag, detta professionella, att finna dem intressanta, detta ord som är att likna vid ”fascinerande”, för konnäs-sören att fascineras av; att överväga det ”eventuella”, som visar vilka kun-niga och noggrant kalkylerade överväganden det här blir fråga om när det

   • D e l 

handlar om ”högriskbolag”; att vara inriktad på snabba klipp, detta hand-lingskraftiga; att satsa större kapital, att ha ett större kapital att satsa, detta mer bastanta, trygga och gedigna, ty här finns det resurser; att diskutera upplägg av en aktieportfölj, detta initierade; att inte ta för stora risker, detta trygga och försiktiga; att få ihop kapital och ge ekonomisk möjlighet, detta förberedande, lite oklara, men på något sätt ändå förnuftiga och planerande; att inte hinna engagera sig, detta förlåtande och överseende; att kontakta sin bankman, denna hjälp som finns att få och detta att en överhuvudtaget har en bank-man, som en måste ha; att ta emot råd och tips för kommande aktie affärer, eftersom det hela även för ”den trygga småspararen” slutar i att köpa aktier.

Ty trots de olika stilarna finns det förstås vanliga gemensamma uppfatt-ningar om vad som är klokt.

Det finns även vanliga cirkulerande rykten, som kan bekämpas klump-vis. Dessa måste brytas upp, till förmån för det svåra eller dunkla, där out-grundliga detaljer döljer sig, så att vår naturliga mångfald i tycke och smak kan blomstra, även i aktiehandeln, som på vilken marknad som helst. ”Är aktiehandel ett lotteri?”, är den första frågan i grundkursens steg . Nej, det är bara det sken som avges till utsidan. Om börsen ”ena dagen går upp och den andra ner trots att företaget i fråga redovisar vinst” handlar det

”grovt generaliserat om tillgång och efterfrågan och om hur vi uppfattar attraktionen i ett företag eller en bransch. Eller vilka nyckelpersoner som driver företagen”.Och själva användandet av uttrycket ”grovt generali-serat” demonstrerar för mig detaljrikedomen hos de komplexa samband som här blivit sammanfattade av pedagogen, som skickligt hanterar och behärskar dem, och som nu förmedlar dem så att också jag ska begripa dem, fast på en lägre nivå alltså. Allt handlar därför om specifik kunskap.

Precis som i allt annat är det kunskap som vägleder dig bäst. Ju mer du vet om ett företag, en bransch, desto säkrare är du på vad du gör. Visst kan man stå med förbundna ögon och lyssna vart vindarna blåser innan man ger sig ut på sjön.

Men varför det? När SMHI finns och tidningarna är fulla med väderprogno-ser. Ägna alltså lite tid åt din aktieplacering – det kan löna sig!

Det gäller att bli säkrare på vad jag gör. Det finns punkter som jag bör ta hänsyn till, faktorer för mig att beakta, fakta för mig att känna till. Tänk vad det finns mycket att läsa.Det ska vi nu se. Och lära oss.

F o l k a k t i e n Te l i a : K a m pa n j g e n o m f ö r a n d e n •   

Den i mitten stående och