• No results found

Ett par år innan mina observationer påbörjades var Särskilda läroverket en av flera olika fristående gymnasieskolor som fick kraftfull kritik av Skolverket. Kritiken handlade om att ha delat ut glädjebetyg. Det motsatta gällde de kommunala skolorna, som snarare delade ut sorgebetyg. Detta uppmärksammades också i media och från skolpolitiskt håll. Kritiken fördes fram efter en kontroll utifrån rättning av nationella prov. Det kom då fram dels att betygen och resultaten i de nationella proven inte stämde överens –

eleverna på Särskilda läroverket fick mycket högre betyg än provresultat. Dels kom det fram att lärarna hade rättat elevernas nationella prov ”snällare” än de som kontroll- rättade de inskickade proven. Av detta syntes vid observationernas inledande fas en kort rapport på skolans hemsida. I rapporten bedömdes problematiken som hanterad och åtgärdad. Skolverkets och Skolinspektionens extra tillsyn avslutades när mina besök på skolan påbörjades och alla parter konstaterade att skolans arbete med bedöm-ning och betygssättning nu utfördes utan att några svagheter kunde påvisas.

I skolans kvalitetsrapport från observationernas första läsår nämns inte denna kritik av betygssättningen, i stället upprepas orden ”bra blir bäst” som ledmotiv. På hemsidan där kvalitetsrapporten kan laddas ned kommenteras statistiken med ett blygsamt ut- talande om att den nationella offentliga statistiken i det digitala statistikverktyget SIRIS skiljer sig från skolans egna statistiska uppgifter: i SIRIS redovisas ett högre betygssnitt för skolan än vad skolan själv angett. Detta eftersom databasen endast räknat med stu- denter som tagit examen. I rapporten beskrivs hur skolan själv väljer att räkna med även studenter som inte tagit examen. Stolt konstateras det att betygsresultaten visat sig vara bättre än förväntat. I dokumentet står att skolan är belåten över sina resultat. Snittbetygen är höga och slår med god marginal andra elit-liknande skolor som Särskilda läroverket jämför sig med. Med detta som argument lovar Särskilda läroverket i sin marknadsföring att allt är möjligt efter examen, därför uppmanas blivande elever att välja denna skola framför andra alternativ.

Höga betyg, höga siffror för upplevd studiero och trygghet på skolan samt nöjdhet över grad av inflytande och påverkansmöjligheter hos eleverna beskrivs som ”hög mål- uppfyllelse” i kvalitetsrapporten. 99% av eleverna upplever högsta trygghet på skolan, enligt statistik från en intern undersökning av skolans värdegrund. Intressant är att skolan lyfter fram statistiken om nöjdhet: 86% är den lägsta siffran av nöjdhet i under- sökningen. Skolan väljer då att lyfta positiva siffror snarare än de negativa. De fram- ställer inte ett missnöje på 14%, vilket hade kunnat vara ett incitament för arbete med värdegrundsrelaterade frågor. Med eftersträvan av nolltolerans inför kränkningar, miss- nöje eller upplevda orättvisor kan 14% ses som högt. I stället väljs formuleringen ”Bra blir bäst” som ledord för arbetet framåt på skolan. Den offentliga självbilden är ljus, positiv och stolt.

De enda problemen som tas upp är dels ett fokus på aningen fallande resultat i en av de svåraste kurserna i matematik, dels en ”upplevd stress” som noterats bland eleverna. I rapporten skriver skolan att detta åtgärdas genom att fördela mer timmar till den avan- cerade matematikkursen samt att erbjuda en studieverkstad som ska hjälpa eleverna att skapa studiero i sitt självständiga arbete utanför lektionstiden. Överlag beskrivs en framgångsrik skola, självbedömningen är att Särskilda läroverket producerar ett starkt resultat med högt söktryck, goda betygsresultat och stor nöjdhet hos eleverna. Skolan uttrycker stolthet över de framgångsrika karriärer som eleverna har framför sig efter examen, med goda betyg och grunden till ett växande näringslivsnätverk i ryggsäcken. Genom ett nätverk för framgångsrika alumni elever visar skolan hur bra det kan gå för de som tagit examen från skolan. Här lyfts före detta elever upp som fått fina praktik-

platser på affärsskolor utomlands, i stora organisationer och företag, liksom före detta elever som nått framgång inom både idrott och popmusik: bilden av en sorts super- människor som kan klara av framgång inom många olika områden målas upp.

Ordningsreglerna, som också finns på hemsidan, betonar att skolan är ett privat område och att obehöriga inte ska släppas in. Första ordningsregeln lyder: ”Vi strävar efter ett vårdat beteende mot varandra och gäster på skolan”. Med tanke på alla lugna, artiga hälsingar och det hållande av dörrar som jag noterat på skolan så verkar denna regel vara mer än en papperskonstruktion. Nästa regel på listan är att huvudbonad som inte är religiöst anknuten är förbjuden; mat och ätande är inte tillåten utanför matsalen eller på andra tider än vad schemat anger; mobiler och annat som stör undervisningen är inte heller tillåtet att använda under lektionstid. En uppföranderegel som upprepas strax efter den första regeln lyder: ”Eleverna förutsätts agera vårdat i korridorer och klassrum”. Ordningsreglerna säger också att toalettbesök ska ske under raster. Reglerna anger hur hanteringen av inlämningsuppgifter ska ske. Där står att eleverna själva har ansvar för att spara extraupplagor av inlämnade arbeten och att lärare inte har ansvar för att spara allt som eleverna har gjort. Däremot ska eleverna under hela studietiden kunna visa upp sina skolarbeten för lärarna som motivation till bedömningar av uppnådda kunskaper. Sammanfattningsvis signalerar skolans ordningsregler att eleven bär ansvaret för att följa regler samt reglera sina kroppsliga behov av mat och toalett- besök på ett sätt som inte stör lektionsarbetet. Eleverna förväntas även visa omtanke om fysisk och social skolmiljö, i enighet med skollagens skrivningar om skolmiljö.

Ytterligare officiella regleringar som finns på skolan är klädkoden för lärarna. Lärarna uppmanas att klä sig formellt. Detta kommuniceras under anställningsintervjuerna och alla lärare som jag observerat efterlever denna kod. I praktiken innebär detta att männen har kostym bestående av kostymbyxor, kavaj och blanka svarta skor med låg klack. Ibland har jag sett manliga lärare med väst och skjorta under kavajen, andra gånger har någon enstaka lärare haft en vanlig tröja under sin kavaj-jacka. Slips eller fluga bärs ofta men inte alltid. Jag har inte sett någon lärare eller annan skolpersonal med sneakers på fötterna under observationerna. Efter några frågor om klädkoden får jag reda på att kvinnorna har något mindre stänga krav på sina kläder än männen: kvinnorna behöver inte ha kavaj, men är generellt sett klädda på ett formellt sätt som tydligt markerar vem som är lärare och vem som är elev. Jag har sett kvinnliga lärare som haft på sig blusar med krås, prydliga och konstfullt knutna sjalar och knälånga kjolar. Dessa klädval markerar både position och roll på skolan.

Skolan har ett officiellt instagramkonto som eleverna får turas om att hålla i. Kontot är kopplat till skolans Twitter-flöde, Facebook sida och hemsida. Skolan var restriktiv med information på hemsidan under de första åren av studien, sällan syntes aktiviteter i sociala medier. Men i slutet av observationsstudien har en digital aktivitet via flera olika kanaler satts igång. Aktiviteterna består exempelvis av uttalanden av skolans motto, den bild som målas upp såväl utåt som inåt skildras här nedan genom ett citat från en bildtext. I denna situation är det dags för eleven på bilden att lämna över ansvaret för instagramkontot. Han har tagit en bild på sig själv och håller upp handen

vid sidan av sitt ansikte, pekfinger och långfinger hålls uppsträckta snett mot pannan likt en hälsning som blandar en honnör med en handposition som äldre grekiska statyer brukar visa. Han har skjorta, väst och slips på sig. Håret är välvt i en storvågig bakåt- kamning och pannan hålls högt. Blicken sneglar snett ner mot kameralinsen. Ett vävt emblem pryder ena bröstfickan. Till bilden skriver han:

Jag vill att ni alla ska veta att ni just nu studerar på en skola full av möjligheter och vi blir väldigt väl omhändertagna av alla de som arbetar för att vi ska få den bästa möjliga chansen till ett lyckligt liv. Därför är det viktigt att ni, studenter på Särskilda läroverket, tar dessa möjligheter i akt. Om ni har något ni strävar efter, följ det målet med en passion och låt inga hinder stoppa er. Ni är det enda hindret som är svårt att överkomma, resten är ren barnlek. Så slösa inte bort tid med onödigheter och dedikera er istället. Nu är det förmodligen dags att säga farväl till er alla och dags för mig att överlåta facklan till nästa person. Om det är något ni ska minnas så är det skolans motto: Kämpa, våga och var vänlig!

Att kämpa och ägna sig åt hårt arbete, att vara modig nog att satsa på stora drömmar och att vara trevlig är de ledord, eller motton, som fälls upp över skolan. Mottona upp- repas i marknadsföring och finns tryckta på skolans övriga material, men då i en engelsk version. Mottot skapar associationer till adelsfamiljers valspråk. Genom att formulera motton på engelska skapas en angolamerikansk association som för tanken till high- schoolfilmer och den amerikanska drömmen. Men kanske är det snarare engelska internatskolor som är den avsiktliga förebilden? Ledorden hänger också tryckta på tre stora ceremoniella flaggor som täcker en av väggarna till utrymmet med tre våningars takhöjd. Flaggorna hänger rakt upp mitt i skolbyggnaden, i ljuset från takfönstren och hamnar i blickfånget från entrén. De är gjorda av skimrande mörkblått tyg med guld- glänsande fransar nertill och mottona är skrivna i guldig brodyr. Ett budskap om ex- klusivitet, ordning, hög svansföring och stolthet, sänder dessa tygstycken till mig som utomstående observatör. Det skimrade tyget, brodyren och ordvalen påminner om miljöerna i 1800-talsromaner och överklassmiljöer.