• No results found

I Västmanland har jag i huvudsak följt två olika typer av RTP-möten, det ena har varit tillväxtråden som var där det regionala partnerskapet i en bredare mening träffades, det andra var rådgivarträffar och aktörsträffar som var mer inriktade på att samla regionala aktörer som i någon form sysslade med företags- och innovationsrådgivning. Rådgivarträffarna samlade en något mindre skara som arbetade inom ett gemensamt fält, de fick därför en något mer praktisk prägel där konkreta problem togs upp för gemensam diskussion. Tillväxtråden präglades mer av olika presentationer och anföranden från regionala exempel som lyftes fram som framgångsrika arbetssätt eller för inspiration. I praktiken och under processens gång visade det sig ändå att de båda mötesformerna vände sig till ungefär samma publik, dryftade likartade frågor och hade liknande former. Länsstyrelsen beslöt sedan under programperiodens gång att slå ihop dessa.

En annan mötesarena i Västmanland har varit de som benämndes näringslivsforum, av vilka jag enbart närvarade vid ett tillfälle, där länets kommunala näringslivs/sekreterare/chefer/ansvariga möttes för att diskutera gemensamma frågor på den kommunala näringslivsnivån.57

I Södermanland har motsvarande möten deltagits i, här var de däremot benämnda med andra namn, till exempel motsvarades tillväxtråden av tillväxtforum och aktörsträffarna av partnerskapsmöten. Det fanns ändå variationer i storlek och fokus på mötena i de båda länen, till exempel var tillväxtforum större än tillväxtråd i antal deltagare, medan aktörsträffarna var större än partnerskapsträffarna i Södermanland. Eftersom avhandlingens huvudfokus har varit Västmanland har dock det huvudsakliga mötesdeltagande förlagts där, med enstaka besök i Södermanland. Alla möten presenteras kronologiskt i en tabell i bilaga 1.

57 Näringslivsforum, Västerås, 050331, kopplingen till RTP var dock relativt oklar, troligen skulle dessa

4. Regionen

Regionen är det första av sex teman som behandlas kapitelvis i denna avhandling. Inledningsvis ser vi att de regionala tillväxtprogrammen var indelade geografiskt och administrativt länsvis. Det gav vissa förutsättningar för programmen då det var på länsnivå det skulle avgöras vilka aktörer som skulle ingå i dem, men också innehållet i själva programmet. Varje program skulle ju främja tillväxten inom sitt län. Det tycks i efterhand ge en fingervisning om att länet skulle vara liktydigt med region i RTP- sammanhang. Nedan beskrivs hur aktörerna vid tidpunkten för genomförda intervjuer uppfattade begreppet region.

Tabell 2; Huvudtemat ”Region”, med dess underteman (1-3) och de kondenserade meningsenheter som utvunnits ur aktörernas citat

Om regionen

Tema 1. Vi har det ganska bra här i länet

Tema 2. Det är något som saknas här i regionen

Tema 3. Vad det här med region är, är inte helt klart Här i Västmanland fungerar det

bra i grunden

Här i Västmanland pratar vi med varandra av tradition Här i Västmanland finns inga allvarliga konflikter

I andra län ser vi mer konflikter än vi har här

Regionen/länet består av konkurrerande kommuner

Länet har ingen egen sammanhållen identitet Vi känner inte att vi tillhör samma region fast vi tillhör samma län

Lokala agendor är viktigare än regionala i kommunerna

Det finns olika attityder (kulturer) i regionen beroende på vilken stad vi befinner oss i Det är Mälardalen som är vår region

Det är Stockholmsregionen vi tillhör

Vår region är en triangel mellan Örebro, Västerås och Eskilstuna Länet är en dålig

regionindelning

Högskolan bör vara en motor i regionen

De norra länsdelarna känner inte samma samhörighet till Västerås

En region är inte alltid en region, det beror på vilka vi samarbetar med

Länet visade sig vara en viktig dimension för aktörerna inte minst dess betydelse för regionbegreppet som aktörerna hade att förhålla sig till när de berättade om RTP, men här visade det sig också att aktörer inte alltid ville begränsa sig till länet. Intressant var att se vilka alternativ aktörerna såg i sina tolkningar av region och deras relation till denna region, samt kanske också vad aktörerna såg som typiska kännetecken för sin del. I fortsättningen behandlas därför varje tema för sig. Koppling sker då till vad aktörer vid tidpunkten för intervjuerna ansåg varför diskussioner kring tabellen samt innehållet i tabellen skrivs i presens.

Vi har det ganska bra här i länet

Det regionala tillväxtprogrammet skapades för att lösa en hel del av de problem som vid denna tidpunkt fanns i länet. Här finns inslag i aktörernas berättelser om motsatsen, att problemen inte alltid är så stora och att det finns anledning att se positivt på länets tillstånd. Ett av de centrala teman som framkommit är samverkan, här finns en tanke i programmet att samverkan mellan aktörerna bör bli bättre och om detta sker främjas tillväxten, men i en av aktörernas utsagor framkommer också erfarenheten att just samverkan skulle vara något som kan ses som typiskt för regionen och att den i grunden är bra. Vederbörande har bland annat erfarit att:

I grunden så har vi här i Västmanland en ganska bra samverkan mellan de olika organisationer som finns, mellan oss, kommunerna, länsstyrelsen och med flera. Aktören ser också att detta beror på något som byggts upp över tid då det nämns som sprunget ur en tradition:

Jag tror att det finns en tradition att prata med varandra på något sätt

Aktörens upplevelse är också att detta skulle vara ett typiskt drag för Västmanlands län, att aktörerna genom åren byggt upp sätt att kommunicera och prata med varandra som gör att samverkan inte framstår som lika problematisk i jämförelse med till exempel i grannlänen. Det ses också som en slutsats av att det inte bildats ett övergripande regionförbund i Västmanland. Aktören uttrycker att:

Trycket på den frågan (om bildandet av ett regionförbund, förf anm) är inte alls särskilt stor i Västmanland, det tror jag beror på att det finns så pass öppna kanaler, det finns inget krig i Västmanland.

Vederbörande gör också i denna fråga en jämförelse med grannlänet Södermanland angående bildandet av regionförbund:

Ja, där uppfattar jag att det har varit mer av motsättningar mellan kommunerna och länsstyrelsen så där har man väl sett regionförbund som en väg att överbrygga organisationerna, och den situationen har inte vi haft i Västmanland.

I detta undertema finns onekligen en positiv underton om att det i Västmanland finns en underliggande tradition att kommunicera med varandra, samt att det i relationerna kommuner emellan likväl som mellan kommuner och länsstyrelsen ser ganska fredligt och civiliserat ut. Som aktören uttrycker det – det finns inget krig i Västmanland.

Outline

Related documents