• No results found

De resultat som programmet syftade till att nå hade en klar koppling till de mål som angetts i programtexten. Vilka var dessa mål och hur formulerades de? Tanken är här att lyfta in bilder hämtade direkt ur programdokumentet för att senare ge en kontrast till aktörernas tankar om resultat.

Om de övergripande målen i RTP står i programmet att läsa följande: Övergripande mål53:

Det övergripande målet för tillväxtprogrammet är att genomförandet av programmet ska bidra till att den ekonomiska tillväxten i Västmanland ökar inom ramen för en hållbar utveckling Den ekonomiska tillväxten mäts:

• på länsnivå och kommunnivå: förändringen per år av BRP – bruttoregionprodukt (summan av värdet av alla producerade varor och tjänster)

• på företagsnivå: omsättningsförändring och/eller förändring av förädlingsvärde/ år.

Hållbarhetsperspektivet, att tillväxtfrämjande insatser sker på hållbar grund och inte äventyrar kommande generationers liv och välfärd och det ekologiska kretsloppet, mäts i form av:

• kontinuerlig uppföljning av de regionala miljömålen och utvecklad samverkan kring insatser som kan göras för att minska påverkan.

• miljöcertifiering, miljömedvetenhet och nya affärsmöjligheter bland små/medelstora företag.

• andelen sysselsatta kvinnor och män i nivå med regeringens mål år 2008. • andelen sysselsatta utrikes födda kvinnor respektive män.

• sjuk- och ohälsotal.

Figuren på nästa sida är även den hämtad från RTP Västmanland och visar en översikt över de övergripande mål som finns formulerade i programmet54:

52 Länsstyrelsen Västmanland, 2007; Regionförbundet Södermanland, 2007 53 Länsstyrelsen Västmanland, 2007

Vid en närmare skärskådning är det inte svårt att konstatera att formulerade mål är omfattande, övergripande och de flesta av dem kan kanske tyckas ganska svåra att påverka för de aktörer som ingår i programmet. De innefattar dessutom mål som är på samhällsnivå och inte enbart rör till exempel företagande och entreprenörskap.

Svårigheterna med att mäta och utvärdera om RTP gjort någon skillnad tas också upp i en passage som handlar om problematiken med utvärdering:

En annan fråga är om det finns något orsakssamband mellan en fastställd förändring i en indikator och genomförda insatser inom ett program, ett insatsområde eller ett handlingsprogram och det oberoende av om insatserna har som syfte att påverka indikatorn eller ej. Detta gäller i synnerhet indikatorer på eller över programnivå, dvs. önskade effekter ur samhällets synpunkt. Exempel på sådana kan vara sysselsättningsgrad, arbetslöshet, bruttoregionprodukt, bruttomarginal eller förädlingsvärde för företagens arbetsställen i programmets geografiska område.55 Här tas således i huvudsak upp faktorer som enligt texten ligger bortom de regionala möjligheterna att påverka. Det verkar vara en problematik som fördelar sig över större delen av programmets olika insatsområden, vilket inte minst aktörerna också gett uttryck för under arbetets gång.

I denna avhandling ligger fokus dock inte på att utvärdera eventuell måluppfyllelse av RTP utan intresset är istället riktat mot aktörernas syn på processen och skapandet av förståelse kring vad RTP egentligen handlar om i den komplexa regionala praktik som programmet ska landa i. Det innebär att kommande empiriska avsnitt kommer att lyfta fram heterogeniteten i denna process för att så småningom landa i en reflektion kring vad det centrala – det essentiella – i RTP kan sägas vara.

De nästkommande sex kapitlen kommer behandla de teman som är resultatet av den fenomenologiska analys som visades i tabell 1 och figur 4, det vill säga vad de 7 aktörerna aktörerna berättade i intervjuerna om regionen, tillväxt, entreprenörskap, samverkan, resultat, samt prat eller handling i RTP.

När de regionala aktörerna ombads att berätta om sina erfarenheter med RTP visade sig berättelserna ge upphov till ett antal huvudteman56. Dessa huvudteman gav i sin tur upphov till underteman inom varje huvudtema och varierar mellan 3-5 till antalet. Dessa teman och underteman finns sammanfattade i tabell 1 på nästa sida.

De sex huvudtemana utgör i avhandlingen var sitt kapitel. Varje undertema utgör i sin tur delavsnitt och underrubriker i varje huvudtemas kapitel. På så sätt återspeglar dispositionen också undersökningens resultat. Dispositionen med teman och respektive undertema visas i nedanstående tabell.

55 Länsstyrelsen Västmanland, 2004, sid 63

Varje huvudtema/kapitel inleds med avsnitt där aktörernas berättande synliggörs genom att återvända till de citat som belyser aktuellt tema. Tanken med detta är att lyfta fram aktörernas egna röster med syftet att dels komma ”nära” det ursprungliga berättandet, dels vara öppen och visa hur aktörernas utsagor på olika sätt relaterar till sina respektive teman.

Övergripande fenomen; RTP

Huvudteman Regionen Tillväxt Entreprenörskap

Underteman till respektive tema:

1. Vi har det ganska bra här i länet 2. Det är något som saknas här i regionen 3. Vad det här med region är, är inte helt klart 1. RTP kan inte påverka tillväxten i någon nämnvärd utsträckning 2. Tillväxten kan vi påverka 3. Tillväxt är något som sker i företag 4. Det går inte att säga vad tillväxt är egentligen 1. Entreprenören är en speciell typ av person 2. Entreprenörskap är lösningen på regionens problem 3. Entreprenörskap är företagande och ”business” 4. Entreprenörskap kan vara så mycket annat

5. Entreprenörskap är kultur och kan fostras

Övergripande fenomen; RTP

Huvudteman Samverkan Att se resultat

eller ej Prat vs Handling Underteman till respektive tema: 1. Vi kan inte samverka för något hindrar oss 2. Vi måste samverka. 3. Samverkan skulle fungera om… 4. Samverkan är inget problem 1. RTP har faktiskt gett en del resultat 2. RTP leder inte till önskade resultat 3. Det är svårt att dra slutsatsen att RTP har gett resultat 4. Det finns inte tillräckligt med resurser för att det ska kunna hända nåt 5. RTP är en marginalföreteelse

1. Prat är motsats till handling

2. Pratet är produktivt och meningsfullt 3. Pratets natur och innehåll

4. Pratet är inte alltid meningsfullt

Tabell 1: De sex teman som behandlas i denna avhandling och utgör dess disposition, varje tema har ett antal underteman som utgör underrubriker till dessa teman

Tanken är att varje kapitel ska behandla sitt respektive huvudtema i fristående avsnitt där utgångspunkten utgörs av aktörernas berättelser, för att sedan diskuteras med hjälp av erfarenheter från fältet från de möten jag deltagit i.

Outline

Related documents