• No results found

Våren 2007 fick jag en inbjudan att medverka som gästföreläsare vid en kurs på Innovationsprogrammet på Mälardalens Högskola. I kursen skulle studenterna i ett delmoment gå ut i ”verkligheten” i regionen och i intervjuer möta entreprenörer. Temat för kursmomentet var storytelling och tanken var att studenterna skulle fånga entreprenörernas olika berättelser och därmed fånga entreprenörskapet i dess mångfald. Innan dess skulle jag hålla en föreläsning där jag delade med mig av mina erfarenheter av att möta entreprenörer och aktörer på fältet, samt hur det går till att uppmuntra till berättande och vad man kan få ut av de berättelser som ges.

För mig var denna inbjudan inspirerande av flera skäl, för det första för att jag själv gått Innovationsprogrammet och där en gång startat min akademiska bana. Därför kändes det lite extra roligt att åter få stifta bekantskap med kurser jag själv gått – fast här från ”andra sidan” av föreläsningspodiet. För det andra innebär det alltid en utmaning och är nyttigt att tvingas berätta om sin egen forskning, och samtidigt försöka göra den begriplig och användbar för andra – vilket inte alltid är det lättaste när man som forskare befinner sig djupt inne i sin egen forskning.

Som inledande moment i föreläsningen tänkte jag försöka fånga studenternas uppfattningar om vad en entreprenör egentligen är. Här var mina förväntningar höga, jag minns själv hur det från första kursdag i Innovationsprogrammet ständigt uppmuntrades att tänka annorlunda och innovativt. Att hitta vinklingar och möjligheter som i en kontext känns oväntade och nytänkande. Därför var mina förväntningar att det skulle framträda nya och delvis oväntade bilder av entreprenörskapet under dagen. Jag ställde mot den bakgrunden en inledande fråga om studenterna kunde nämna några personer, som enligt dem, var särskilt entreprenöriella eller kunde sägas vara utmärkande entreprenörer på något sätt. Svaren som framkom var bland annat; Ingvar Kamprad, Bill Gates, Bert Karlsson, Steve Jobs osv… Det vill säga; de som framkom som exempel var utan undantag alla vita västerländska män med exempellös framgång och personer som räknas som mångmiljonärer eller till och med miljardärer.

Det var inte första gången jag ställt ungefär samma fråga till en klass med studenter och varje gång får jag ungefär samma namn tillbaka. Det skulle till och med gå att på förhand göra en lista på tio entreprenörer som jag skulle gissa att studenterna skulle nämna och få in åtminstone över hälften av dem. Det beror dock inte på någon synsk förmåga hos mig utan hos de fixeringsbilder de flesta av oss naturligt har kring

entreprenörer och entreprenörskap utan att reflektera över det. Och inte bara det, fråga om skådespelare, politiker, författare, artister etc så får du samma resultat. Och om någon nämner Per Andersson så måste man förklara sig ytterligare för då vet ingen vem man menar.

I detta exempel med innovationsprogramstudenterna var det extra intressant att en grupp med studenter som tydligt går en utbildning vars syfte är att främja förmågan att tänka ”outside the box” inte gav uttryck för annat än att tänka traditionellt kring entreprenörskap. I alla fall inte på en intuitiv nivå. Detta också med den uppgift som låg framför dem i åtanke - att gå ut och träffa ett antal entreprenörer i intervjuer. Vilka var dessa entreprenörer de troligtvis skulle träffa? En begåvad gissning är att det inte rör sig om personer som man känner igen sig i, eller vill jämföra sig själva med, Bill Gates eller Ingvar Kamprad, utan troligare är att det rörde sig om entreprenörer som representerar en betydligt mer jordnära och/eller lokal nivå.

Hur kan då detta exempel hjälpa oss att förstå RTP-aktörernas bilder av entreprenörskapet? Jo i exemplet ovan, liksom i aktörernas berättelser, ryms ett enormt spann av innebörder och egenskaper som associeras med entreprenören som person och fenomen. Allt ifrån den globale multimiljonären till en småföretagare i en liten kommun som får ett samtal från en grupp nyfikna studenter om att få komma och göra intervju. Skillnaden är väl att dina intervjupersoner lyfter fram egenskaper och inte personer Entreprenörskap är ett centralt begrepp i både RTP-programmet och i aktörernas berättelser och i praktiken finns det i regionen ett rikt förhållningssätt till entreprenörskap och entreprenörer om alla aktörers olika bilder av detta kombineras, men det finns risk att traditionella fixeringsbilder gör att rikedomen går förlorad när entreprenörskap pratas i teoretiska och abstrakta ordalag.

En aktör som blivit något av en regional profil vad gäller sin inställning till entreprenörskap är Stig Henriksson, som i egenskap av kommunalråd i Fagersta varit tidigt ute i länet med att försöka få in entreprenörskap i skolan samt öka samverkan mellan skolan och det lokala näringslivet. Stig var en av huvudtalarna på en entreprenörskapskonferens som gick av stapeln i maj 2007 på Mälardalens Högskola109 och efter hans tal fick jag en möjlighet att kort tala med honom om entreprenörskap. Han refererade bland annat till en intervju som en av de större fackliga tidningarna hade gjort med honom. Han hade då fått frågan om vilken som enligt honom var den mest entreprenöriella personen i Fagersta och då svarat reportern, utan tvekan, att det var prästen som var det.

109 Konferensen ingick i den s.k. Entreprenörskapsveckan som den 22 maj 2007 hölls på Mälardalens

Outline

Related documents