• No results found

6 ENTREPRENÖRERS BILDER AV TILLVÄXT OCH DERAS ORSAKSFÖRKLARINGAR

6.2 Berättelser om tillväxt: Entreprenörers orsaksförklaringar

6.2.2 En entreprenörs berättelse, B – sökandet efter tid

Företag B startade sin verksamhet under 1999 och beskriver att verksamheten består av tjänster framförallt inom grafik och bildlösningar, både inom spel

1999 fanns två delägare, men entreprenören ensam ägare till företaget.

Företaget är ett aktiebolag och betecknas i denna studie som ett klustret Ideaplant. Entreprenören

omsättningsökning genom högre ersättni varit någon tillväxt de senaste åren, men att det

Figur 9: Upplevd historisk tillväxt

Det var ju en enorm recession,

en krasch alls. Ingen köpte reklam, illustrationer som överlevde över huvud taget.

Entreprenören beskriver att den senaste treårsperiodens recessio

tillväxt i omsättning räknat varit lågt. Under perioden bytte även företaget lokaler. Numera arbetar entreprenören hemifrån och kallar företaget själv ironiskt för

respondent renoverat sitt hus vilket i sin tur lett till att verksamhe

Det kan vara roligt att renovera, men det kan vara värt att leja ut jobb till andra om man har jobb. Har man inga jobb [vilket

egentligen sälja, så därför var det väl lite dumt

Entreprenören menar att han i grunden är illustratör och är rätt dålig på sådana här till exempel försäljning av tjänster till potentiella kunder.

Entreprenörens upplevda tillväxtfaktorer

Entreprenören nämner som tidigare nämnt

också att han ändå klarat sig hyfsat genom att, som han säger hanka sig fram, genom att sänka sina utgifter – det är lönen man lirar med hela tiden

82 Entreprenören har ett företag inom illustrationsbranschen som sin huvudsakliga sysselsättning. Med

multientreprenör avses hans tidigare andra intressen bl.a. att utveckla en försä

bransch, men också hans intresse av att utveckla produkter som ligger vid sidan om hans huvudsakliga sysselsättning. Denna berättelse fokuserar dock på hans huvudsakliga sysselsättning, illustration.

Mycket Låg tillväxt

Mycket Låg tillväxt

2003 2004

Upplevd historisk tillväxt

Företag B

128

Entreprenörers bilder av tillväxt och deras orsaksförklaringar

En entreprenörs berättelse, B – sökandet efter tid

Företag B startade sin verksamhet under 1999 och beskriver att verksamheten består av tjänster m grafik och bildlösningar, både inom spel-, webb- samt utbildningsindustrin. Innan 1999 fanns två delägare, men verksamheten köptes sedan loss av entreprenören

entreprenören ensam ägare till företaget. Entreprenören är en man och verksamhetsort

och betecknas i denna studie som ett soloföretag. Företaget är medlem i Entreprenören är ägare tillika VD. Med tillväxt i företaget åsyftar

omsättningsökning genom högre ersättning från sina kunder. Multientreprenören varit någon tillväxt de senaste åren, men att det vid intervjutillfället är på väg upp.

d historisk tillväxt - företag B

Det var ju en enorm recession, obeskrivlig recession, jag vet inte om man kan jämföra det med en krasch alls. Ingen köpte reklam, illustrationer… äh… det var bara de som hade bra kontakter som överlevde över huvud taget.

beskriver att den senaste treårsperiodens recession varit en anledning till att företagets tillväxt i omsättning räknat varit lågt. Under perioden bytte även företaget lokaler. Numera arbetar hemifrån och kallar företaget själv ironiskt för källarföretag. Denna flytt medförde att renoverat sitt hus vilket i sin tur lett till att verksamhetens omsättning blivit lidande.

Det kan vara roligt att renovera, men det kan vara värt att leja ut jobb till andra om man har jobb. Har man inga jobb [vilket entreprenören inte hade under en peri

egentligen sälja, så därför var det väl lite dumt…

Entreprenören menar att han i grunden är illustratör och är rätt dålig på sådana här änster till potentiella kunder.

upplevda tillväxtfaktorer

Entreprenören nämner som tidigare nämnts konjunkturen som en viktigt faktor för tillväxt, och menar också att han ändå klarat sig hyfsat genom att, som han säger hanka sig fram, genom att sänka sina ar med hela tiden förklarar entreprenören. Han antyder tidigare i sin

Entreprenören har ett företag inom illustrationsbranschen som sin huvudsakliga sysselsättning. Med multientreprenör avses hans tidigare andra intressen bl.a. att utveckla en försäljningssida på Internet inom en viss bransch, men också hans intresse av att utveckla produkter som ligger vid sidan om hans huvudsakliga sysselsättning. Denna berättelse fokuserar dock på hans huvudsakliga sysselsättning, illustration.

Mycket Låg tillväxt

Låg tillväxt 2005

Upplevd historisk tillväxt -

Företag B

Företag B startade sin verksamhet under 1999 och beskriver att verksamheten består av tjänster samt utbildningsindustrin. Innan entreprenören. Numera är är en man och verksamhetsort är Eskilstuna. . Företaget är medlem i . Med tillväxt i företaget åsyftar entreprenören ng från sina kunder. Multientreprenören82 menar att det inte

är på väg upp.

obeskrivlig recession, jag vet inte om man kan jämföra det med var bara de som hade bra kontakter

n varit en anledning till att företagets tillväxt i omsättning räknat varit lågt. Under perioden bytte även företaget lokaler. Numera arbetar . Denna flytt medförde att tens omsättning blivit lidande.

Det kan vara roligt att renovera, men det kan vara värt att leja ut jobb till andra om man har inte hade under en period] så skulle man

Entreprenören menar att han i grunden är illustratör och är rätt dålig på sådana här businessgrejer som

konjunkturen som en viktigt faktor för tillväxt, och menar också att han ändå klarat sig hyfsat genom att, som han säger hanka sig fram, genom att sänka sina Han antyder tidigare i sin Entreprenören har ett företag inom illustrationsbranschen som sin huvudsakliga sysselsättning. Med ljningssida på Internet inom en viss bransch, men också hans intresse av att utveckla produkter som ligger vid sidan om hans huvudsakliga sysselsättning. Denna berättelse fokuserar dock på hans huvudsakliga sysselsättning, illustration.

129

Entreprenörers bilder av tillväxt och deras orsaksförklaringar

berättelse att de företag inom branschen som överlevde under den här perioden gjorde det beroende på vilka relationer som desssa företag hade innan krisen uppstod. Entreprenören förklarar sin situation mer i detalj.

Det är tillfälligheter och sedan hade jag [Namnet på ett multinationellt svensk företag]. Det är väl därför jag finns kvar och det beror väl på att jag alltid levererad någorlunda bra, har en viss kvalitet, annars skulle kunden inte komma tillbaka, det finns ju många andra att välja på.

Entreprenören menar att relationen till det multinationella företaget givit honom möjlighet att fortsätta sin verksamhet och uttrycker samtidigt att denna kund även betalar bäst [per timme] till skillnad från andra kunder, vilka dessutom betalar mindre idag än vad de gjorde innan entreprenörens upplevda recession. Entreprenören gör antagandet att relationen till företaget kvarstått tack vare kvaliteten på tidigare utförda uppdrag. Entreprenören uttrycker sin kvalitet som någorlunda och viss, vilket kan indikera att entreprenören inte till fullo varit nöjd med resultaten utav uppdragen, det kanske även pekar på bristande självförtroende. Den tillfällighet som entreprenören uttalade berodde på en annons som en familjemedlem såg i en facktidning.

Det stod [i annonsen] – ”Vill du teckna”. Vad är det här frågade jag mig? Jag kollade upp det och det visade sig vara en intresseorganisation som ville hjälp med att ta fram utbildningsmaterial till ungdomar. Det kändes som en vansinnig grej, med det är kanske det som har varit räddningen de senaste fyra åren.

Under en period på fyra år har entreprenören gjort flera olika uppdrag åt intresseorganisationen. Även om det inte givit mycket räknat i tillväxt har entreprenören en förhoppning om att denna satsning ska slå väl ut.

Jag tycker att de royaltybaserade böckerna är rätt bra och jag hoppas de blir lönsamma. Det innebär att man gör jobbet relativt magert så att säga, men om produkten säljer bra får man ju pengar löpande under en viss tid. Förhoppningsvis kan jag få tid över till att jobba på mina egna projekt.

Jag försöker göra sådana här saker som produkter som man kan tjäna pengar på, tjänster tjänar man inga pengar på… i den här branschen. Du tjänar så att du hankar dig fram, men du tjänar aldrig bra om du inte har det i en produkt, till exempel i en bok som du kan sälja många gångar. Illustrationer säljs ofta inte så många gånger, utan bara en gång.

Multientreprenören vill att de inkomster som de royaltybaserade böckerna kan skapa ska läggas på egna projekt, vilket kan tolkas vara de sidointressen som entreprenören har vid sidan av sin huvudsyssla. Inkomsterna från royaltybaserade böcker har ännu inte givit frukt och därför ses detta som mer av ett sidospår i entreprenörens berättelse, som istället belyser hans förhoppningar. En viss uppgivenhet synliggörs också över hans bransch, vilket inte renderar bra betalt. Därför finner entreprenören andra vägar att gå för att få ekonomin att gå ihop. En intressant reflektion är om det är branschen som har svårt att ta betalt eller snarare den enskilda entreprenören.

130

Entreprenörers bilder av tillväxt och deras orsaksförklaringar

Alternativa förklaringar till tillväxt utifrån entreprenörens berättelse

Entreprenören uttrycker sina fördelar som entreprenör genom att beskriva sin mångsidighet i tecknandet av illustrationer (från spel till böcker) och han har en intuitiv känsla, vilken leder till att han snabbt får en klar bild över lösningen på ett problem. Samma sak vänder dock entreprenören till sin nackdel.

Svagheterna är lite grann samma sak. Jag är splittrad, jag har en splittrad marknadsföring just nu. Det var först när du kom in och frågade mig – ”vad håller du på med” som jag började reflektera, men jag gör bildlösningar till företag [helt enkelt].

En alternativ förklaring till den upplevda entreprenörens låga grad av tillväxt kan vara den splittrade verksamhet som entreprenören antyder. När frågan ställdes om offentliga aktörers betydelse för verksamheten svarar han; I så fall är det genom Ideaplant…

Hans fortsatta resonerande insinuerar dock en besvikelse över att klustret, som entreprenören tillhör, inte renderat i några jobb och därmed intäkter till verksamheten. Entreprenören menar att Ideaplant mest har haft en social betydelse.

… grejer som hjälpt till eller något, nej, vi har snackat lite grann om något jobb genom Ideaplant, men det har aldrig blivit av…

Entreprenören menar att detta inte givit en önskvärd effekt. Entreprenören har därför tillsammans med andra medlemsföretag i klustret startat en egen ekonomisk förening i ett försök att försöka sälja in mer jobb. Denna förening är emellertid i sin linda och kan därför inte ännu sägas ha givit något resultat. Entreprenörens upplevda behov renderade alltså i en ytterligare förgrening i klustret för att försöka åstadkomma den försäljningsökning som han ville uppnå i klustret Ideaplant. Entreprenören fortsätter sin berättelse om hur han fått inkomster under de tidigare verksamhetsåren.

Jag har sökt en del bidrag från olika fonder som jag faktiskt fått…, det var ett nödvändigt tillskott även om det inte var så jättemycket. Men det var mycket för mig.

I ett försök att dryga ut inkomsten under entreprenörens upplevda lågkonjunktur bidrog bidrag från olika fonder till entreprenörens överlevnad. Entreprenören tror att en fortsatt tillväxt för företaget främst beror på konjunkturen, men antyder själv att han har en roll i det hela.

Jag skulle behöva marknadsföra mig själv lite mer… och bygga mer på framtiden [nu när konjunkturen är bra].

Relationen med offentliga aktörer - Ett önskat tillstånd

När vårt samtal växlar över till att behandla entreprenörens relationer med det omgivande samhället tenderar entreprenörens tonläge att bli politiserat.

Alltså jag själv är rätt mycket vänster, jag röstar vänster, men jag kan tänka mig ett försämrat anställningsskydd om jag skulle anställa eftersom jag vet hur det är. Jag kan tänka mig andra regler för ensamföretagare.

Entreprenören fortsätter att tala om problemen med sjukskrivningar som finns för aktiebolag vilket är hans företags bolagsform.

131

Entreprenörers bilder av tillväxt och deras orsaksförklaringar

Det är väldigt krångliga sjukskrivningsregler, jag som har aktiebolag måste sjukskriva mig och samtidigt betala min egen lön i förskott utan att kunna dra in några pengar…

Utan att ha lett in entreprenören på nationella offentliga aktörers betydelse och relationer valde entreprenören att lägga fokus på dem. Entreprenören är inne på regelförändringar som skulle kunna underlätta för honom och hans verksamhet avseende hans egen trygghet.

När entreprenören ombeds att reflektera över hur en positiv relation med lokala offentliga aktörer skulle kunna se ut för att tillfredställa hans behov, menar entreprenören det borde finnas en plantskola där man plockar in idéer.

Det skulle finnas ett sånt ställe att gå till, -”här har vi en idé”, -”ok, kom med här då” och sedan får man en ryggdunk och sedan säger någon att –”det här kan du få bidrag för” och sedan slussas man vidare till någon som kan tillverka produkten åt dig./…/då skulle regionen kunna gå jättebra.

Entreprenören förordar en mer omhuldande omgivning som stödjer entreprenören, beroende på vilken nivå som hans verksamhet befinner sig på.

Tabell 21: Sammanfattad tolkning av entreprenör B:s berättelse

Entreprenör B Upplevd positiv effekt Upplevd negativ effekt Induktiv tolkning penroseisk analys (PA) Kategorisering och Upplevda

tillväxtfaktorer

Det var ju en enorm recession Lågkonjunktur som förklaring Omvärldsförklaring Företagsflytt med egen

renovering,, borde försökt skaffa kunder istället…

Entreprenören reflekterar

kritiskt över sitt beteende Lärandeförmåga, självinsikt PA: Bristande omdöme vilket bidrar till ett försvagat EF. Kunderna betalar mindre idag än

innan recessionen Kunderna betalningsförmåga har sämre Kundrelation

PA: En högt EF indikerar att entreprenören finner andra vägar för öka graden av service i sina tjänster och därmed få mer betalt. Indikerar en försvagad EF. Det finns så många andra att

välja på. Kunderna pressar priserna på grund av konkurrerande verksamheter.

Konkurrensförklaring Det är lönen man lirar med

hela tiden

Entreprenören sänker sin utgifter genom att leva sparsamt.

Uthållighet Sedan hade jag lite jobb hos

[ett stort multinationellt företag]. Det är väl därför jag finns kvar

Relationen till en stor kund räddar entreprenören från att slå igen sin verksamhet

Kundrelation

Det är tillfälligheter. En familjemedlem visade en annons i tidningen vilket lett till royaltybaserade arbeten. Det är kanske det som varit räddningen.

Genom relationen till en släkting tar entreprenören kontakt med en kund som visat sig bli en långsiktigt relation för entreprenören. Ett tillfälle uppstår där entreprenören är tillräckligt motiverad till att ta kontakt.

Familjen, Tillfälle, Motivation PA: Ett mellanrum yttrar sig och entreprenören visar både föreställningförmåga samt handlingskraft vilket stärker både EF samt MF.

Viktigaste tillväxtfaktorn

Nu när konjunkturen är bra så skulle jag behöva marknadsföra mig själv lite mer och bygga mer på framtiden.

Entreprenören uttrycker att han borde planera för sämre dagar. Detta genom marknadsföring.

Marknadsaktivitet PA: I entreprenörens framtidiga ambition behövs bättre planering, vilket indikerar att planeringen tidigare inneburit ett försvagat MF.

Alternativ tillväxtförklaring

Jag är mångsidig i min yrkesutövning

Jag är splittrad, jag har en splittrad marknadsföring just nu. Det var först när du kom in och

Entreprenören menar att det både är en fördel och en nackdel med att vara

Mångsidig vs Splittrad, marknadsaktivitet

132

Entreprenörers bilder av tillväxt och deras orsaksförklaringar

Outline

Related documents