• No results found

5 REGIONALA BILDER AV TILLVÄXT OCH DESS INTENTIONER FÖR FRÄMJANDET A

5.2 Strategier och regionala orsaksförklaringar till regional tillväxt

5.2.1 Insatsområdet Entreprenörskap

I revideringen av RTP tydliggjordes en regional intention riktat mot ett entreprenörskapskoncept och vilka åtgärder som skulle främja intentionen. Uppställningen skulle tydligare formulera RTP:s innehåll.

Tabell 12: Insatser för entreprenörskap

Entreprenörskap Åtgärder inom ramen för RTP 06-07 Dokumentet förklarar hur insatsen ska genomföras

Utveckla totalkoncept för främjande av attityder till entreprenörskap och utveckling av befintliga företag Insatser för attityder Fullfölj framtagande av en handlingsplan och genomför den

*Genomföra kvantitativa och kvalitativa analyser

*Genomföra informations- och kompetensutvecklingsinsatser och visa på goda exempel

*Arrangera och utveckla mötesplatsen Entreprenörskapsforum / Initiativ framtid Insatser för idébärare

– bygga en ”Innovationsmotor i Sörmland/ del av Mälardalen Skissa på lösningar och testa minst tre ”piloter” i länet för mer kunskap Insatser för att skapa en

bättre: - startmiljö - tillväxtmiljö 0-3 år

*Att utveckla gemensamma indikatorer för Almi, Nyföretagarcentra IFS, LKU och Regionala Resurscentra, för att mäta antalet rådgivnings- och informationsinsatser i länet (män och kvinnor).

*Fortsatt utveckling av samarbetsformer mellan aktörer som arbetar med nyföretagande Insatser för företagsutveckling

och marknadsutveckling - effektivisering - ägarskiften

- produktutveckling i befintliga företag Området ska särskilt beakta kvinnor och invandrare som driver företag

*Att utveckla ett system för att sprida erfarenheter

* Stöd utvecklings- och effektiviseringsinsatser

* Utveckla vertikalt kunskapsnätverk mellan unga företagare, kommun

och högskola

104

Regionala bilder av tillväxt och dess intentioner

5.2.1.1 Projekt inom ramen för insatsområdet Entreprenörskap77

Projekten som redovisas nedan var finansierade av RTP och ansåg som verktyg för att nå RTP:s entreprenörskapsintentioner.

Sörmlands innovationsmotor (SIM)

Syftet med SIM har handlat om att stimulera till fler innovationer genom att fler idéer kommer fram. För detta syfte ska SIM öka inflödet av idéer från alla sörmlänningar, effektivisera samordningen mellan innovationsstödjande aktörer och erbjuda ett professionellt stöd genom hela innovationsprocessen. Projektägare var Regionförbundet Sörmland och projektet skulle löpa mellan 2005 till och med 2007.

Idélots

Inom Sörmlands Innovationsmotor (SIM) ingick ett antal pilotprojekt som syftade till att under en begränsad tid pröva olika arbetssätt för att stödja innovationsarbetet. Idélots syftade till att möta ett behov från idéägare som inte visste vem de skulle vända sig till med sin idé och dels riskerade att hamna mellan stolarna när de fick hjälp av olika aktörer. Idélotsens funktion är att lotsa idéägare genom innovationssystemet för att nå ett snabbt resultat. Projektägare var Munktell Science Park och projektet löpte under 2006.

72 timmar - från idé till marknad

”72-timmars” avsåg att pröva om det med koncentrerade resurser gick att ta fram en produkt från idé till marknad på tre dygn. Testen ägde rum i Sörmland under första kvartalet 2007. Metoden skulle användas för att inspirera till ett ökat innovativt tänkande. Detta var en av flera piloter som avsågs att prövas i Sörmlands Innovationsmotor. Projektägare var Comma information och utveckling och projektet löpte under perioden 2006 till och med första kvartalet 2007.

Interaktiv kunskapsutveckling, IK

Projektet syftade till att fördjupa kunskapen om effekter av insatser för att främja entreprenörskap, innovation och tillväxt. Det var ett samarbetsprojekt mellan Mälardalens Högskola, Regionförbundet Sörmland, Länsstyrelserna i Södermanland och Västmanland. Två doktorander följde arbetet med de RTP i Sörmland och Västmanland. Projektägare var Mälardalens högskola och projektet löpte mellan 2004-2007.

Arenor för entreprenörskap

Syftet med projektet var att skapa en policy för entreprenörskap som tog fram och spred kunskap om vad olika aktörer kan och inte kan påverka för att initiera, skapa och utlösa entreprenöriella processer.

77 Projekten som beskrivs i detta kapitel är hämtade från Regionförbundet Sörmlands hemsida

(http://www.region.sormland.se/rtp/) 2007-09-01. Där angavs att projekten var medfinansierade av det regionala tillväxtprogrammet. Vissa projekt inom ramen för innovationssystem och kluster (t.ex. Biotechvalley, Robotdalen, Hälsosam samt Ideaplant) fanns inte utsatta med RTP som finansiär och är därför inte med i denna beskrivning. Det kan förklaras med att ansvaret för de sk. klusterinitiativen låg på Länsstyrelsen i Södermanlands bord medan samordningsansvaret låg på Regionförbundet Sörmlands bord. Avsikten är inte att föra ett resonemang kring utfallen av något projekt, dvs. om det var ett lyckat projekt i relation till uppställda mål. Huvudintresset ligger i vad RTP avsåg att åstadkomma med dessa projekt och ställa detta syfte mot entreprenörer från en solo-, mikro-, samt småföretagarkontexts bild av tillväxt och i relation till entreprenörernas upplevda tillväxthistorik.

105

Regionala bilder av tillväxt och dess intentioner

Regionförbundet hade redan tidigare ett samarbete med Mälardalens högskola i ett forskningsprojekt om interaktiv kunskapsutveckling inom RTP där inriktningen var att följa de entreprenöriella och innovativa processerna på regional och lokal nivå. Policy för entreprenörskap kunde ses som ett komplement till projektet Interaktiv kunskapsutveckling. Projektägare var Mälardalens högskola och projektet löpte under 2007.

En entreprenöriell think tank

Regionförbundet Sörmland träffade en överenskommelse med gruppen Unga ledare som består av personer från näringslivet, akademin och det offentliga i Eskilstuna. Syftet med gruppen var att den skulle bidra med nytänkande inom fokusområdena Näringsliv och Kompetensutveckling samt Entreprenörskap, agera som bollplank inom olika initiativ och ge inspel till regionförbundet i aktuella frågor. Projektägare var Eskilstuna Fabriksförening och perioden löpte under 2006.

IFS

IFS är en ideell förening som har till uppgift att främja invandrarföretagandet i Sverige. Syftet var att hjälpa och stödja personer med utländsk bakgrund att starta eller att utveckla befintliga företag. Insatserna skulle vara långsiktigt hållbara både för ekonomin och för människornas jämställdhet och kulturella integration. IFS verksamhet bedömdes att ligga inom ramen för tillväxtprogrammets insatser för entreprenörskap. I tillväxtprogrammet anges också att speciella insatser måste göras för att få upp förvärvsfrekvensen för personer med utländsk bakgrund. Projektägare var internationella företagarföreningen i Sörmland, IFS.

Inventor fokus

Inventor Focus är en webbplattform som matchar företag och uppfinnares produkt- och samarbetsbehov. Här fick uppfinnare och företag i licensanslutna kommuner gratis anslutning. Plattformens möjligheter testades av Almi under 2006 och utvärderades. Genom att Regionförbundet anslutit samtliga kommuner underlättades Almis arbete med matchningar. Piloten ingick i Sörmlands Innovationsmotor. Regionförbundet Sörmland gav inte sitt stöd till verksamheten efter 2006. Projektägare var Inventor fokus och tidsperioden löpte under 2006.

Katrineholms Entreprenörskapscentrum (KEC)

KEC blev en viktig del i mottagnings- och rådgivningssystemet på lokal nivå i Sörmlands Innovationsmotor. Katrineholms kommun valde att pröva en modell för att hjälpa idébärare med att ta idéer ut på marknaden. Katrineholms Entreprenörskapscentrum syftade till att ”med en liten organisation och ett brett nätverk hjälpa till med att ta idéer från idéstadiet ut på slutmarknaden” samt att få igång företagandet i kommunen. Projektägare var Katrineholms kommun och projektet löpte under 2006.

Kompetensutveckling näringslivschefer

Regionförbundet startade nätverket med kommunernas näringslivsansvariga i juni 2004. Mötesplatsen var viktig för informationsutbyte och för kompetensutveckling. Gruppen hade uttryckt behov av kunskaper inom flera områden. Målet med seminarieserien var att deltagarna skulle utveckla sitt entreprenöriella tänkande ytterligare, stärkas i yrkesrollen för att möta framtida behov, få nya verktyg och utöka det regionala nätverket. Projektägare var Idélab vid Mälardalens högskola och projektet löpte mellan 2006 till och med 2007.

106

Regionala bilder av tillväxt och dess intentioner

Mikrokredit

Ett kapitalförsörjningsprojekt för i första hand kvinnor från etniska minoriteter, som vill starta egna företag, men som stod utanför samhällets banksystem. Projektägare var Nätverk för entreprenörer från etniska minoriteter (NEEM) och projektet löpte under 2006.

Munktell Science Park

Munktell Science Park är en fysisk plats, en utvecklingsarena, som har samlat näringslivsaktörer och även försäkringsbolag, revisorer, banker, webbkonsulter m fl. MSP är också en företagsinkubator där inriktningen skulle handla om att anta företag med stora utvecklings- och tillväxtmöjligheter. Dessutom var ambitionen att driva kommersiella utvecklingsprojekt. MSP blev en viktig del i Sörmlands Innovationsmotor, framför allt i Eskilstuna med omgivning. Projektägare var Munktell Science Park och projektet löpte mellan 2006 till och med 2007.

Nya uppdraget

Syftet var att med utgångspunkt de erfarenheter som dragits från del 1 av projektet kunna nå en större målgrupp både inom KFV-regionen och i alla kommuner i länet. Målen var att PRAO ersattes och fick en annan innebörd, att samarbetet mellan skola och företag utvecklades och utökades, att kontakten med näringslivet ökade elevens motivation och lust till lärande samt att sprida erfarenheterna i länet och att ett regionalt utbyte skulle kunna påbörjas. Projektägare var Katrineholms kommun och projektet löpte under 2006 till och med 2007.

SKA - Support- Koordination Attityd

Fler och bättre kulturföretag i Sörmland var målet för projektet SKA. Genom rådgivning, mentorer och utbildning skulle verksamma inom kultur få rätt stöd för att lyckas som företagare. SKA arrangerade också föreläsningar och konferenser där branschfolk, offentlig sektor och övrigt näringsliv möttes och fick gemensam kunskap om kulturföretagande. Kultursektorn är kvinnodominerad och ett mål för företagande är att andelen kvinnor som driver företag ska öka, därför har projektet tydligt fokus på kvinnor och skulle därför drivas med ett genusperspektiv. SKA står för Support – Koordination – Attityd. Projektägare var Ideaplant och projektet löpte mellan 2006 till och med 2007.

Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet (UF) arbetar med att ge unga människor en tro på sin egen företagsamhet genom att prova på att arbeta med egna företag under ett gymnasieår Det är främst inom samhälls och ekonomilinjerna som UF har varit verksamma. Men det finns behov av denna verksamhet inom de yrkesförberedande linjerna också. Det startade 2002 men verksamheten var trög i starten. Regionförbundet Sörmland gav därför stöd till att öka insatserna i de yrkesförberedande linjerna. Projektägare var Ung Företagsamhet och Munktell Science Park.

Outline

Related documents